PST startet etterforskning 14. desember i fjor etter en rekke artikler i Aftenposten. Avisen har gjennom egen kartlegging funnet at hemmelige, falske basestasjoner, såkalt IMSI-fangere som kan overvåke mobiltrafikk, har vært i bruk rundt flere sentrale bygninger i Oslo – blant annet ved Stortinget, Statsministerens kontor og Forsvarsdepartementet.

PST har henlagt saken som intet straffbart forhold. Ingen har vært mistenkt i saken. Oslo politidistrikt har også etterforsket saken. Denne etterforskningen er også henlagt.

– Ikke friskmeldt

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at det er viktig å presisere at henleggelsen ikke betyr at PST dermed sier at det ikke foregår etterretning i mobilnettet i Norge.

 – Vi har i mange år advart mot at etterretningstrusselen mot Norge er høy. De store statene har kapasitet til å lytte på mobiltelefonsentraler, men det vi erfarer er at det er lite bruk av falske basestasjoner. Store stater med betydelig etterretningskapasitet bruker annet utstyr. Så det er ingen grunn til å friskmelde Norge for andre staters etterretningsvirksomhet, snarere tvert imot, sier Bjørnland til NTB.

Hun sier at saken som nå er henlagt har vært grundig etterforsket.

– Vi har foretatt en svært grundig etterforskning som gjør at vi kan konkludere med saken kan henlegges som intet straffbart forhold. Vi har gått gjennom grunnlagsmateriale fra Aftenposten og de sikkerhetseksperter de har benyttet seg av. Vi har foretatt egne målinger og analyser, det har også E-tjenesten gjort. I tillegg til dette har vi også innhentet en sakkyndig vurdering av etterforskningsmaterialet fra Simula forskningslaboratorium. På bakgrunn av dette kan vi konkludere med at det ikke finnes bevis for bruk av falske basestasjoner, sier Bjørnland.

Ikke overrasket

Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen sier at han ikke er overrasket over at saken er henlagt.

– Vi har vært overrasket over den manglende åpenhet PST har vist for vårt materiale. Vi tilbød dette materiale til PST lenge før publisering første gang, sier Hansen.

Han sier at avisen ikke kommer til å henlegge saken, men har en journalistisk ambisjon om å komme til bunns i den.

– Det er mange ubesvarte spørsmål. PST har en relativt bastant konklusjon, mens flere helt uavhengige eksperter tolker materialet helt annerledes og har en annen konklusjon, sier Hansen til NTB.

Sjefredaktøren sier at han nå forventer at Stortinget og EOS-utvalget ser på saken.

– Grundig

Justisminister Anders Anundsen (Frp) kaller PSTs påtalevedtak for grundig.

– Dette er en påtalemessig avgjørelse. Vedtaket er grundig og beskriver de vurderingene som er gjort. Så registrerer jeg at de også har innhentet en uttalelse fra eksterne miljøer, sier Anundsen til Aftenposten.

Justisministeren sier hver og én må vurdere om de tror på PST eller på de uavhengige ekspertene Aftenposten har snakket med.

Les også på DN.no:

Fredriksen fusjonerer Frontline 2012 med Frontline

Clinton har samlet inn 350 millioner

SV over sperregrensen i ny meningsmåling

Se DNTV: Statsministeren har gamblet med Hellas´ fremtid

Statsministeren har gamblet med Hellas´ fremtid
Statsministeren har gamblet med Hellas´ fremtid
01:13
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.