Rjukan og Notoddens industrihistorie kom søndag inn på UNESCOs verdensarvliste.

UNESCOs rådgivende organ ICOMOS behandlet søndag morgen søknaden fra Telemark fylkeskommune i den tyske byen Bonn. UNESCOs verdensarvliste omfatter steder som har enestående betydning for menneskeheten og bør bevares.

Det er Norsk Hydros anlegg for kunstgjødselproduksjon på Notodden og Rjukan som var utgangspunktet for søknaden.

38 søknader

Å bli innskrevet på listen over verdens kultur- og naturarv gir verken en sum penger eller medfører noen form for umiddelbare goder.

Berømmelsen kan imidlertid gjøre at reiselivet får øynene opp for slike steder.

På begynnelsen av 1900-tallet var kunstgjødselproduksjonen basert på en norsk oppfinnelse, på norsk vannkraft og utenlandsk kapital. Det framstår som det best bevarte eksempelet i Norge på den andre industrielle revolusjon, hvor en brukte elektrisk kraft for industriproduksjon. Dette skiftet bidro til å forandre Norge og var en del av grunnlaget for et moderne velferdssamfunn.

Verdensarvkomiteen behandlet i alt 38 søknader fra potensielle verdensarvsteder. 18 av søknadene var anbefalt av Unescos rådgivende organer. Rjukan-Notodden var en de anbefalte søknadene.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft mener Verdensarvstatus åpner også for ny næring og arbeidsplasser i regionen etter at Rjukan og Notoddens industrihistorie søndag ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Jon Olav Nesvold /
Klima- og miljøminister Tine Sundtoft mener Verdensarvstatus åpner også for ny næring og arbeidsplasser i regionen etter at Rjukan og Notoddens industrihistorie søndag ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Jon Olav Nesvold / (Foto: NTB scanpix)

- Stor dag

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) gratulerer Rjukan og Notodden etter at verdensarvkomiteen søndag vedtok å plassere Rjukan-Notodden industriarv på UNESCOs verdensarvliste.

– Dette er en stor dag og fantastiske nyheter for Norge og Telemark. Nå er det vedtatt at vår industriarv skal tas vare på for framtidige generasjoner. Verdensarvstatus åpner også for ny næring og arbeidsplasser i regionen. Jeg har tro på at Telemark griper muligheten de dermed har fått. Nå vil vi vise at vi kan verne kulturarven samtidig som vi legger til rette for verdiskaping, sier Sundtoft.

UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv inneholder områder eller objekter som er av uerstattelig kultur- eller naturverdi. På Verdensarvkomiteens møte i Bonn ble det i dag bestemt at Rjukan-Notodden industriarv tas opp på den eksklusive listen. 

 

Les også: Ti boliger til over ti millioner

Nordmenn vil heller til Norden på ferie enn til Spania

Putin ber om dialog med Obama

 

Se også:

Slik skal grekerne stemme i morgen:

Hvordan grekerne stemme søndag
Hvordan grekerne stemme søndag
01:06
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.