– Bakteppet er selvfølgelig Monika-saken i Hordaland. Den er dessverre bare en av flere varslersaker i det offentlige, som ikke er blitt håndtert på en forsvarlig måte, sier Arbeiderpartiets nestleder og leder av Stortingets justiskomité Hadia Tajik til Dagbladet.

– Monika-saken viste at vi trenger et bedre lovverk. Vi må få en varslerrutine i alle virksomheter av en viss størrelse, sier Tajik.

Ap-nestlederen viser til en undersøkelse gjennomført av Fafo.

– Undersøkelsen viser at det er viktig at varslere får varsle anonymt, og at de har

en sikkerhet, slik at de ikke risikerer å bli utsatt for represalier. Dessverre er virkeligheten i dag at man risikerer både helse og karriere ved å varsle, sier Tajik.

Sammen med partikollega Lise Christoffersen vil hun i høst legge fram et forslag for Stortinget, der rettighetene og sikkerheten til varslere – både i det private og i det offentlige – skal sikres.

– Vi ønsker tre skjerpelser i arbeidsmiljøloven, hvor bestemmelsen om varslere er en del av disse. Vi må få faste rutiner. Varslere må være sikret anonymitet og deres sikkerhet må ivaretas, sier Tajik til avisen.

 

Les også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.