- Veldig gledelig, sier Norges FN-ambassadør Geir O. Pedersen på telefon fra Etiopia.

Han ledet forhandlingene om et sluttdokument fra toppmøtet om utviklingsfinansiering i hovedstaden Addis Abeba denne uken. Det ble oppnådd enighet onsdag kveld, mens det formelle vedtaket ble fattet torsdag.

Ifølge Utenriksdepartementet er dette første gang landene greier å bli enige om et globalt rammeverk for finansiering av utvikling, som omfatter både økonomisk vekst, miljøhensyn og behovet for sosial utvikling.

- Det vil legge grunnlag for at vi sammen kan utrydde ekstrem fattigdom på en bærekraftig måte. Men det krever at alle mobiliserer sine ressurser - privat sektor, regjeringer og sivilsamfunnet, sier Pedersen.

Strid om skatt

Avtalen har som ambisjon at en større del av bistanden skal gå til de minst utviklede landene, samtidig som landene selv må ta større ansvar for å skaffe egne inntekter, deriblant gjennom skattinnkreving.

Spørsmålet om hvordan man skal håndtere skatteunndragelser lå lenge an til å blokkere for en avtale. Sentralt sto kravet om opprettelse av en internasjonal skattekommisjon.

- Vi er skuffet over at det ikke ble enighet om mellomstatlig skatteorgan. Fattige land burde få være med på å fatte beslutninger om skatteunndragelser, som jo rammer dem hardest. De mister enorme inntekter til skatteparadiser som kunne finansiert leger, skoler, rent vann og bærekraftig utvikling, sier seniorrådgiver Borghild Tønnessen-Krokan i Forum for Utvikling og Miljø (ForUM), et nettverk av 50 norske organisasjoner.

- Vanskelige forhandlinger

Tønnessen-Krokan fulgte forhandlingene i Addis Abeba, og sier avtaleteksten naturlig nok er preget av kompromisser.

- Forhandlingene har vært vanskelige, og dominert av til dels stor avstand mellom Sør og Nord. Resultatet er blitt et kompromiss hvor ingen har fått gjennomslag for alle sine primære ønsker, men alle har fått noe, sier hun.

Norges FN-ambassadør sier til DN at han var «trygg» på å oppnå en avtale før avreisen til Etiopia, men medgir at den satt lengre inn enn ventet.

- Litt drama skal det alltid være. Men til FN-forhandlinger å være har dette gått veldig greit, sier Pedersen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Her er en greker som tjener på demonstrasjonene

Her er en greker som tjener på demonstrasjonene
«Very fantastic», sier souvlakiselger George Koudosneis om omsetningen.
01:31
Publisert: