UDI lover å gi Skatteetaten fullt innsyn i oktober.

Skattemyndighetene aner i dag ikke om folk som søker om skattekort, har oppholdstillatelse. Utlendinger får disse skattekortene både med ekte og falsk identitet, melder TV 2.

Kommuniserer dårlig

Årsaken til at det er mulig å få skattekort, selv om man oppholder seg ulovlig i Norge, er at Utlendingsdirektoratet (UDI), politiet og skattemyndighetene kommuniserer for dårlig. Skatteetaten kan be om innsyn hos UDI, men de mangler felles datasystemer som gjør at dette går automatisk.

- Vi har tatt tak i dette. I 2014 fikk Skatteetaten midler gjennom revidert nasjonalbudsjett til å forbedre samhandlingen med UDI. Det er etablert et felles prosjekt mellom Skattedirektoratet og UDI, opplyser leder for oppholdsavdelingen i UDI, Karl Erik Sjøholt til Nettavisen.

Uten lovlig opphold

Når man mottar skattekort, får man også et såkalt D-nummer. Det åpner for at man kan skaffe seg bank- og kredittkort, og trygderettigheter. Det er eksempler på at personer uten lovlig opphold, men med skattekort, har fått utbetalt dagpenger opp mot 17.000 kroner i måneden fra Nav.

- I dag har ikke vi god nok oppdatert informasjon om status til disse personene til å nekte folk skattekort etter vår vurdering. Jeg har tro på at løsningen som UDI har utviklet, skal gi oss oppdatert informasjonen som gjør at vi også kan forholde oss til dette med oppholdstillatelse når skattekort skal utstedes, sier skattedirektør Hans Christian Holte til TV 2. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.