Tirsdag lanserte justisminister Anders Anundsen (Frp) en ny strategi for bekjempelse av datakriminalitet. I dag henlegges mange saker, og Anundsen erkjenner at politiet er for dårlig på å bekjempe denne type kriminalitet.

– Derfor er denne strategien et viktig dokument som skal sikre at vi rundt i politidistriktene satser på bekjempelse av cyberkriminalitet, og at den sikrer den nødvendige kompetansen, sier Anundsen til NRK.

I tiltakspakken ligger blant annet en årlig trusselvurdering for datakriminalitet, og oppbygging av et nasjonalt senter for IKT-kriminalitet.

– Jeg kan love at kompetansen skal bli bedre, at politiet skal bli bedre stand til å etterforske og iretteføre denne typen kriminalitet. Så er det riksadvokaten som har ansvaret for hva som henlegges og ikke i siste instans, svarer Anundsen på spørsmål om han kan love at færre saker om datakriminalitet blir henlagt med den nye strategien.

Omfanget av datakriminalitet økt betraktelig de siste årene, noe som kostet det norske samfunnet 19 milliarder kroner i 2014, ifølge NorSIS.

Tall fra Økokrim viser at nordmenn ble nettsvindlet for 210 millioner kroner i 2014.

Les også: Sjefanalytiker mener dette er tusenkronersspørsmålet i norsk økonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.