Det var endringen av takseringssystemet i kommunen som resulterte i at gruveselskapet Rana Gruber, fikk intet mindre enn en femtendobling av eiendomsskatten.

Etter flere år med krangel mellom Rana kommunen og lokalbedriften, og to runder i rettsapparatet, endte saken igår med full seier for Rana Gruber i Hålogaland lagmannsrett.

– Jeg må konstatere at Rana Gruber vant frem og jeg registrerer at lagmannsretten har en annen oppfatning av hvordan takseringen skulle gjøres, sier høyreordfører Kai Henriksen til Dagens Næringsliv.

Var uenig

Bakgrunnen for rettssaken var at kommunen vedtok å retaksere alle eiendommene i 2009.

To år senere var dette arbeidet ferdig og ble satt i verk. Gruveselskapets skattegrunnlag hadde frem til 2011 vært taksert til 50 millioner kroner. Kommunens nye taksering, endte med at skattegrunnlaget ble satt til 250 millioner kroner. Selskapet klaget umiddelbart til kommunen, og det ble igangsatt ytterligere et arbeid for å få frem ny takst. For gruveselskapet ble resultatet om mulig enda verre. Takseringen etter klagen, endte med et skattegrunnlag på 732 millioner kroner.

Dermed økte eiendomsskatten som gruveselskapet måtte betale, fra 350.000 kroner til 5.5 millioner kroner.

– En Høyre/Frp-styrt kommune økte skatten for hjørnestensbedriften så drastisk?

– Det blir helt feil måte å se det på. Både Høyre og Frp var imot den retakseringen som ble bestemt i 2009 og som danner grunnlaget for økningen i skatten, sier ordfører Henriksen.

Men selv om ordføreren påpeker at Høyre og Frp var imot vedtaket om retaksering, har den politiske ledelsen i kommunen ikke foreslått endringer i eiendomsskatten. Kommunen har tjent 20 millioner kroner ekstra på det nye skattekravet mot hjørnesteinsbedriften.

-Nei, vil har ikke fremmet forslag om det i kommunestyret. Vi vet at kommunestyreflertallet vil ha dagens eiendomsskatt, sier høyreordføreren.

Glad

Rana Gruber A/S får nå dekket alle saksomkostninger og vil få tilbakebetalt skattemillionene Rana kommune har avkrevd selskapet.

– Vi er både glade og lettet. Dette har stor betydning for oss, men vil også kunne få stor betydning for annen norsk mineralnæring. Dette vil helt klart bidra til å redde arbeidsplasser. Vi har betalt 5.5 millioner i eiendomsskatt de siste fire årene, og retten har slått fast at det ikke var grunnlag for dette skattekravet, sier administrerende direktør Kjell Sletsjøe.        

– Er du fornøyd med hvordan kommunen har håndtert saken?

– Jeg tror ikke jeg skal si så mye om det, men jeg sulle ønske at vi hadde hatt en bedre dialog om saken, sier Sletsjøe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.