Full fjerning av skatten uten kompensasjon for kommunene, er uaktuelt for KrF, slår partiets finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen fast. Han sier regjeringens forslag betyr at mange kommuner taper store deler av inntektsgrunnlaget sitt nærmest over natten.

- Derfor vil vi at det nedsettes et bredt sammensatt lovutvalg som skal se nærmere på hvordan vi kan få mer ensartede og forutsigbare regler over hele landet, sier Syversen.

Finansdepartementet sendte i sommer ut på høring forslaget om å endre reglene om eiendomsskatt på arbeidsmaskiner i verk og bruk. Regjeringen anslår inntektstapet til minst 1,2 milliarder kroner for kommunene.

- Særlig kommuner med store industribedrifter vil bli hardt rammet dersom regjeringens forslag blir vedtatt, sier Syversen.

Venstre lunkne

Målet er å gjøre utskrivingen av eiendomsskatt mer forutsigbar og gjøre eiendomsbeskatningen av verk og bruk mer lik eiendomsbeskatningen av andre næringseiendommer.

Men heller ikke finanspolitisk talsmann Terje Breivik i Venstre, som er regjeringens andre samarbeidsparti, liker forslaget.

- Det er rimelig uaktuelt å være med på endringer som får så store konsekvenser for kommuneøkonomien, sier han til NTB.

Breivik viser samtidig til at anslaget på 1,2 milliarder i tapte inntekter for kommunene er usikkert og en faktor Venstre ønsker å finne ut mer om.

Han understreker også at partiet støtter intensjonen bak forslaget, som er å gjøre det mer forutsigbart og enklere å definere hva som skal gå inn i et oppdatert eiendomsskattegrunnlag.

- Det gjenstår å se hva regjeringen eventuelt kommer med til Stortinget. Det er en del de håper å få avdekket i høringsrunden, sier Breivik.

Høringsfristen er 18. september.

To alternativer

Etter gjeldende regler skal arbeidsmaskiner tas med i eiendomsskattegrunnlaget for verk og bruk når de anses å være en del av selve bedriften.

I høringsnotatet legges det frem to alternative forslag til endring av reglene. Alternativ én innebærer at produksjonsutstyr og - installasjoner skal fritas for eiendomsskatt.

Alternativ to fjerner verk og bruk som egen kategori, og det vil derfor ikke lenger være mulig å kun ha eiendomsskatt på verk og bruk.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i NHO-forbundet Norsk Industri er blant dem som liker svært dårlig at norske kommuner kan legge eiendomsskatt på maskiner.

- Her regner vi med politisk opprydning ganske raskt, sa han til NTB i februar.

Lier-Hanssen viste da til at både tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) og hans etterfølger Siv Jensen (Frp) har lovet å rydde opp i dette.

Regjeringens forslag ble lagt fram 18. juni. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.