I et intervju med DN sier også justisministeren at Statsministerens kontor (SMK) ikke har vært informert.

– Dette er departementets informasjonsvideo, og det er departementet og jeg som har ansvaret for det.

– Så statsministeren og SMK var ikke konkret informert om denne videoen?

– Nei, vi har utarbeidet dette i Justis- og beredskapsdepartementet på samme måte som vi utarbeider alt annet informasjonsmateriell i departementet –  uten å spørre noen. Dette er en del av mitt ansvar.

– Du har avvist at dette er en Frp-film, men hva hadde vært forskjellen hvis det var en Frp-film?

– Dette er ikke en Frp-film i det hele tatt. Denne handler om informasjon om hva departementet har gjennomført for regjeringen. Dette er en informasjonsvideo fra justis og beredskapsdepartementet med gjennomførte tiltak på vårt område. Det kunne vi gjort gjennom å bruke internett, papirbasert eller andre typer medier, men mye av det vi holder på med egner seg godt for videoformat. Derfor ville vi prøve det denne gangen.

– Du er både fortellerstemme og reporter i filmen. Skrev du manus også?

– Vi har ikke noe manus til den filmen i det hele tatt. Så er det viktig å si at dette ikke er et journalistisk arbeid. Dette er en ren informasjonsvideo og vi har plukket ut en del temaer det er viktig å informere om. Det å bruke film og video for å få frem hva vi har levert på et politisk område som regjering, det er ikke et ukjent fenomen. Det som vel er spesielt er måten det er laget på og at det er laget i en sammenheng der vi får frem mye av den politikken vi har gjennomført de siste snaue to årene.

– Hvorfor valgte du å starte filmen med en kritikk av mediene?

– Det er var litt for å understreke det poenget at dette ikke er et journalistisk arbeid. Det er vår fortelling om saker vi har gjennomført og det er de tingene vi har valgt å gjennomføre. Det er ikke noen tvil om at alle politikere kjenner til fra tid til annet om de kjenner på at de skulle ønske at vinklingene i mediene var litt annerledes. Men det er ikke et angrep på den kritiske journalistikken, som jeg ser noen har tolket det som. Snarere tvert imot. Jeg er veldig glad og begeistret for maktkritisk journalistikk og mener det er helt avgjørende i et demokrati.

– I forrige stortingsperiode la du frem forslag som skulle forby embedtsmenn i å delta på arrangementer som kunne virke som partiarrangementer?

– Nei, det var noe helt annet. Det var en oppfølging av flere saker der embetsverket hadde hatt en aktiv rolle i rene partipolitiske arrangementer. Det jeg ba om var at regjeringen skulle lage retningslinjer for dette. Så dette er to veldig forskjellige ting.

En Frp-film ville vært helt annerledes. Den ville handlet om hva man skulle gjennomføre fremover av Fremskrittspartiets politikk osv. Masse av det vi snakker om i filmen er ikke Fremskrittspartiets politikk, men det er regjeringens politikk.

– Ikke Frp-politikk?

– Jo, men en regjering der Fremskrittspartiet og Høyre sitter sammen, gjennomfører også Frp-politikk - heldigvis. Hvis ikke hadde det ikke vært noen mening å sitte i regjering. Det som er viktig er å få frem at vi leverer politikk. Det som understreker det var den rundt vi hadde i vår der det ble skapt et inntrykk av at vi ikke hadde gjort noe på samfunnssikkerhet og beredskap og der nesten alle medier hadde store overskrifter om at ingen ting var skjedd siden 2011 - noe som var helt feil. Da er det viktig for oss å få frem informasjon.

– Opplevede du noe motstand fra embetsverket?

– Nei.

– Heller ikke mot ideen om lage filmen?

– Nei, men vi har vært veldig tydelige på at det ikke skal gå over noen grenser. Vi har vært veldig opptatt av å holde oss innenfor det rammen som informasjonsvirksomheten til departementet omfatter. Jeg mener vi har klart det og jeg registrerer at andre mener vi ikke har klart det.

– Hvordan har du vært tydelig på det internt?

– Jeg har vært veldig opptatt av at dette skal vært en informasjonsfilm av Justis- og beredskapsdepartementet, og det mener jeg vi har klart å gjennomføre på en ganske god måte.

– I og med at dette oppfattes som Frp-propaganda, er det aktuelt å betale tilbake fra Frps partikasse?

– Dette er en ren informasjonsvideo fra justis og beredskapsdepartementet og som er gjennomført innenfor departementets portefølje. Det er en del av den normale informasjonsvirksomheten et departement skal drive. Så har vi brukt film som virkemiddel denne gangen.

– Var det et poeng at du skulle fremstå som en handlekraftig statsråd?

– Det er et poeng i seg selv å vise at regjeringen gjennomfører den politikken vi har sagt vi skal gjennomføre.

– Har filmen vært med å styrke ditt selvbilde som handlekraftig statsråd?

– Det har ikke vært mitt fokus i det hele tatt. Jeg har vært å vise frem hva vi har gjennomført, sier Anundsen.

 

SE OGSÅ: Her er Sp-toppens parodi på justisministerens skrytevideo (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.