Hun står og spøker i frisk sidevind på Solastranden sammen med stavangerordfører Christine Sagen Helgø. Det er lørdag ettermiddag, og statsminister Erna Solberg er nettopp ferdig med et oljekrisemøte på Sola strandhotell sammen med tillitsvalgte, arbeidsgiversiden og bransjerepresentanter.
I månedsvis har Solberg blitt kritisert av venstresiden for å gjøre altfor lite for å dempe oljenedturen som herjer. Nå slår hun tilbake. 

– Jeg kan love deg en ting, vi skal bruke mer penger på denne situasjonen enn Arbeiderpartiet har i sin toogenhalvmilliardplan.

Kommer i statsbudsjettet

Solberg vil likevel ikke gå mer i detalj om tiltakspakken hun lover. Tall og tiltak kommer i statsbudsjettet 20. oktober.

– Den store planen er alltid statsbudsjettet. Det er der pengene ligger. Alt annet er bare wrapping, sier hun.

Det var for en ukes tid siden at Arbeiderpartiet la frem en tiltakspakke mot oljekrisen, midt i kommunevalgkampen foran valget 14. september. Ap vil ha strakstiltak mot ungdomsarbeidsledighet, flere studieplasser og fagskoleplasser. Partiet vil fremskynde aktivitet, bygge elektriske ferger, fornye skipsflåten, styrke Enova og så videre.

– Det er mye av det Ap har foreslått, som bare er litt mer av det regjeringen allerede har gjort, sier Solberg.

Hun mener regjeringen har vært fremoverlent fra første dag i posisjon, og sier hun startet en dialog med industrien allerede i januar-februar 2014 for å forsøke å bedre konkurranseevnen etter år med eskalerende kostnader i oljeoppturen.

– Se på kontraktstildelingene i Johan Sverdrup-prosjektet. De har gått til norsk industri, skyter stavangerordfører Helgø inn til bekreftende nikk fra statsministeren.

Helgø har forhåpninger til at statsbudsjettet vil tildele ekstra penger til spesielt rammede områder, inkludert hennes egen by.

Trenger strakstiltak

Likevel, med en oljepris som nå ligger rundt 60 prosent lavere enn nivået i fjor sommer, mener Aps energipolitiske talsmann Terje Lien Aasland at statsministeren ikke kan nøye seg med å overby det største opposisjonspartiet i et statsbudsjett flere måneder frem i tid.

Mellom 20.000 og 30.000 arbeidsplasser er varslet kuttet i norsk oljebransje, ifølge en oversikt fra DNB Markets. Oljeutbygginger som Johan Castberg og Snorre 2040 er skjøvet på. Lien frykter en nedtur som utraderer norsk kompetanse og kapasitet, og stoler ikke på statsministerens løfter.

– Det er et spill. Det er valgkamp. Hun har ikke kommet med noe konkret, sier han.

– Hun burde gått ut med tiltakene nå om hun hadde noen, sier Aasland.


 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.