– Det med blandede følelser jeg må bruke tre dager i retten midt i valgkampinnspurten, sier Moxnes til NTB.

– Jeg er glad for å få muligheten til å tale min sak, men det vil nok rykke godt i både venstre og høyre fot underveis.

Rødt-lederen ble tidligere i år ilagt et forelegg på 15.000 kroner for brudd på taushetsplikten. Forelegget nektet han å vedta, og dermed blir det rettssak. Torsdag, fredag og mandag 7. september er satt av til rettsmøter. Uka etter er det valg.

– Ukultur

Samtlige partier i Oslo bystyre, med unntak av SV og Rødt, gikk inn for å anmelde Moxnes etter at bystyrerepresentanten offentliggjorde hemmeligstemplet informasjon fra en granskingsrapport.

– Jeg har ikke gjort noe ulovlig, hevder Moxnes, som mener han har handlet i tråd med offentlighetsloven og forvaltningsloven.

Granskingsrapporten ble utarbeidet i forbindelse med en sak mot en hjelpepleier som ble beskyldt for overgrep mot to beboere ved Lindeberg omsorgssenter i Oslo. Pleieren ble politianmeldt og sykmeldt, men saken ble henlagt, og pleieren fikk jobben tilbake samt en unnskyldning fra byråden.

– Straffeaksjon

Rødt-lederen mener anmeldelsen er «en lynavleder fra rådhuseliten for å dekke over eget maktmisbruk».

– Rapporten avdekker en alvorlig svikt i ivaretakelsen av pasienter og ansatte, sier Moxnes.

Det forhold at også Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne støttet anmeldelsen, forklarer han slik:

– De er del av en ukultur med politikere som er mer lojale mot hverandre enn mot innbyggerne. At bystyret gjennom et politisk flertallsvedtak anmelder en opposisjonspolitiker er i seg selv svært spesielt. Dette er ikke noe annet enn en politisk straffeaksjon, sier Moxnes.

Tause topper

Arbeiderpartiets Libe Rieber-Mohn viser til ordfører Fabian Stang (H) for kommentarer, men han vil heller ikke kommentere saken overfor NTB. Da bystyret i Oslo behandlet saken i mars sa Frps Carl I. Hagen at han følte seg «sveket» av Moxnes, mens Ap viste til kommuneadvokatens vurdering som begrunnelse for å stemme for en anmeldelse.

– Brudd på taushetsplikten vil svekke folkevalgtes mulighet til å gjøre vår jobb. Vår tilgang vil bli forhindret gjennom ulike restriksjoner, framholdt ordfører Stang ifølge Aftenpostens referat. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.