Søndag ankom Brende Anchorage i Alaska. Der skal han delta på en konferanse om arktisk samarbeid og klimaendringer i nord som blir arrangert i forbindelse med president Barack Obamas tre dager lange besøk i delstaten. Obama blir den første sittende presidenten som reiser nord for polarsirkelen i Alaska.

Alle de arktiske landene deltar på møtene i Anchorage søndag og mandag, og det er viktig at dette samarbeidet fortsetter, understreker Brende.

– Vi har unngått et gullrush mot nord, og vi har unngått at land har tatt skritt i strid med folkeretten og i strid med havretten. Tvert imot legger alle land vekt på viktigheten av at vi her forholder oss til spillereglene. Skulle vi her få en utvikling hvor disse spillereglene brytes også i Arktis, vil konsekvensene bli enorme for miljø og vil kunne føre til både opprustning og konflikter i nord, advarer han.

Samarbeidsklimaet har likevel ikke har vært helt det samme siden Russland gikk inn på Krim-halvøya.

– Det er ikke til å legge skjul på at i de samtalene vi har med russiske representanter, så tar man opp situasjonen både på Krim og i Ukraina, sier utenriksministeren. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.