- Initiativet er et forsøk på å få bevegelse i forholdet til Russland etter Ukraina-krisen, sier en UD-kilde til NTB om konferanseserien som starter i Finland, men som kommer til Voksenåsen konferansehotell 27. oktober.

Vertskap

Administrerende direktør ved Voksenåsen, Karl Einar Ellingsen, bekrefter at de er vertskap 27. oktober.

- Vi vil at det skal skapes en atmosfære med litt luft og litt prat. Det er et halvoffentlig initiativ som alle ser ut til å støtte, sier Ellingsen til NTB.

Ifølge det foreløpige programmet for konferansen «Russland og de nordiske land» heter det at målet er å lage en felles arena for dialog både for russere og skandinaver, som bidrar til en dypere forståelse for samtidige og historiske aspekter ved forholdene mellom våre land». Konferansen er støttet av norsk og svensk UD og Fritt Ord.

Politisk gjennomgang

- Vi skal foreta en politisk gjennomgang og vurdering i Norden av forholdet til Russland. Jeg er meget glad for at utenriksminister Børge Brende åpner denne konferansen, sier Thorvald Stoltenberg til NTB.

En rekke prominente russiske navn står på det foreløpige konferanseprogrammet som ikke bekreftede deltakere. Stoltenberg vil ikke si noe om på hvilket nivå Russland må være representert for at han skal være fornøyd.

En etappe

- På Voksenåsen vil jeg være fornøyd med at vi vil være ferdige med en etappe i et viktig arbeid. Jeg er fornøyd med at den norske utenriksministeren skal åpne møtet. Jeg setter ingen krav til hva andre land skal gjøre. Dette er et arbeid som gjøres ut fra interessene til de land som er med i arbeidet, sier Stoltenberg.

Det nordisk-russiske initiativet fortsetter i mars i Stockholm, København i mai og Island i september før oppsummering på Voksenåsen i oktober 2016. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.