Før sommeren gikk Oslo-politiet ut og karakteriserte taxitjenesten Uber Pop som ulovlig pirattaxi. Helt siden nyttår har det vært mulig å bestille biler på appen som er mulig å laste ned for alle.

– Bilene er greie å følge med på, fordi det går an å følge de som kjører ulovlig på elektroniske kart. Vi kan med stor sikkerhet si hvor de kjører. Det er vi klar over, sier Arne Valdemar Nielsen som er politiadvokat i seksjon for trafikk- og sjø i Oslo politidistrikt.

Les også:

Han bekrefter at de er oppdatert på hvordan Uber-appen fungerer og hvordan tjenesten Uber Pop utføres.

– Vi har vært ute og prøvd hvordan dette fungerer, sier Nielsen.

– Vil dere overvåke hvem som kjører på appen?

– Det vil kreve en ressursplanlegging, men det er fullt mulig. Vi tar dem på stedet, hvis vi oppdager dem.

Les også : Smuglanserte billigtaxi dnPlus  

Hevder driften er lovlig

Ubers norske sjef Carl Edvard Endresen har tidligere avvist over for DN at tjenesten drives ulovlig.

– Vi mener at vi opererer innenfor det rammeverket den nåværende lovgivningen gir. I tillegg har vi en konstruktiv dialog med de relevante myndigheter hva angår de fordelene Uber kan bringe til Oslo, inkludert redusert trafikk og lavere CO2 utslipp, påpekte Endresen i en epost til DN.

Det multinasjonale selskapet opplyser at det vil stille seg bak sjåfører som straffeforfølges.

– Uber vil selvfølgelig støtte sine partnersjåfører, opplyste Endresen.

Lover trøbbel

Rent juridisk mener ikke politiadvokat Arne Valdemar Nielsen som er politiadvokat at det er noen tvil.

– Hvis man er ute og kjører, så må man ha dokumenter og tillatelser i orden. Hvis ikke er man i trøbbel med Yrkestransportloven og det er risiko for å få forelegg.

Politiadvokaten påpeker at det også reiser seg et spørsmål om taksameter, som etter regelverket skal avstemmes med Justervesenet.

I tillegg til Uber Pop, er det også en mer eksklusiv søstertjeneste som går under navnet Uber Black. Denne tjenesten er basert på biler med eksisterende kjøreløyver og er mindre omstridt.

Les også: Udemokratiske apper dnPlus

Snoop Dogg satser på dop-Uber

Se DNtv: En tur til Mars

En tur til Mars
I et helt år skal seks forskere være innelåst i et labratorium på Hawaii. Eksperimentet i regi av NASA skal gi svar på hvordan man i fremtiden kan reise til mars.
01:11
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.