Det var i DNs mandagsutgave at Oslo Aps Fredrik Mellem foreslo at villaeiere som mener eiendomsskatten blir for høy, kan leie ut et rom, en hybel, en sokkel­leilighet eller en etasje.

Det får Fabian Stang til å reagere.

– Det Ap i realiteten sier, er at en gammel dame på kanskje 80 år skal ta inn en fremmed leieboer på barnerommet, ved siden av sitt eget soverom, og kanskje måtte dele bad for å få råd til eiendomsskatten, sier Oslo-ordføreren.

Stang mener Mellems uttalelser er en innrømmelse fra Ap.

– Det han gjør, er å innrømme at dette er en skatt som kommer til å svi. Raymond Johansen har hele tiden snakket om at dette bare er noen hundrelapper. Men det er ikke sånn det er. Skal det bli noen penger ut av en skatt, penger i kommunekassen, så må det ramme vanlige folk. Nå synliggjør Mellem at de som bor i en stor bolig der de kanskje har bodd med hele familien før, og nå bor alene, vil få en tøff skatt å betale i tillegg til alle de andre.

«Lige det ikke»

– Vanlige leiligheter slipper unna, med Aps forslag?

– Det er bare det første året. For ikke fortell meg at når politikere får tilgang til en kran, at de ikke åpner den på fullt gap ganske fort når de har den muligheten. Vi politikere trenger alltid mer penger, og den enkleste måten er å bare kreve inn mer skatt. Har man den muligheten, så blir den helt sikkert brukt til maksimalt nivå, sier Stang.

– Men Høyre står jo selv bak innføring av eiendomsskatt i en rekke kommuner og byer?

– Da sier jeg som de kristne avholdsmennesker på Sørlandet sier når det bli påpekt at Jesus gjorde vann til vin: «Me har hørt om det, men vi lige det ikke».

Når DN konfronterer Mellem med den sterke reaksjonen fra ordføreren, svarer Ap-representanten:

– Det er trist hvis Høyres ordfører i Oslo mener dette om eiendomsskatten. Eiendomsskatt er Høyres politikk i over halvparten av landes høyrestyrte kommuner. Mitt poeng er ganske enkelt at de som er så heldige å bo i store villaer, også vil ha anledning til å bygge en hybel. Da vil de ha finansiert eiendomsskatten før påske og har deretter en meget hyggelig skattefri inntekt – som ikke andre har, sier Mellem.

Vil ikke utbrodere

Byrådslederkandidat Raymond Johansen vil ikke utdype utspillet fra partifelle Mellem.

– Dette er den mest moderate eiendomsskatten i hele landet. Utover dette ser ikke jeg noe behov for å mene noe om hvordan folk selv organiserer sin egen bo­situasjon, sier Johansen.

Se videoen: Vi må jo tjene 50-6000 for å betjene eiendomsskatten

- Må jo tjene 50-60000 for å betjene eiendomsskatten
APs skatteforslag sett fra Bygdøy.
02:09
Publisert:
 

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.