- Hydro fikk en milliard til utvikling av aluminiumsverket på Karmøy. Nå må vi ha lignende, målrettede tiltak til skog- og bioindustri sier partileder Trine Skei Grande.

Hun ber regjeringen bla opp i det kommende 2016-budsjettet som nå sluttdrøftes i regjeringen.

Venstre legger nå frem 25 spesifiserte tiltak partiet mener både kan bremse en økende ledighet og samtidig bidra til å løse miljøutfordringer. Statlig satsing på skog- og bioindustri og på å få fullskala utprøvingsanlegg for ulik miljøteknologi er områdene hvor hun ikke er innstilt på å kompromisse i kommende statsbudsjettforhandlinger.

Usikker på hva du skal stemme? Se hva politikerne i din kommune svarer i DNs valgportal.

Venstre selv anslår at deres tiltakspakke vil koste fire milliarder kroner ekstra neste år. Men partiet mener det er dobbelt så dyrt – ni milliarder kroner – hvis ledigheten øker med 25.000 personer som skal motta dagpenger et helt år.

- Sier du nå at deres samarbeidspartier i regjeringen gjør for lite for å bekjempe voksende arbeidsledighet?

- De er på rett vei. Men det trengs mer, sier Trine Skei Grande.

Hun vil ikke kommentere spesifikt om partiets krav om fire milliarder ekstra til lavere arbeidsledighet kan forenes med regjeringens lovede skattekutt.

- Det vet jeg ikke. Men fire milliarder kroner burde være innenfor handlingsrommet i 2016-budsjettet, sier Trine Skei Grande.

Ledig kompetanse

Venstre mener mer kollektivtransport og godstransport på sjø i tillegg til å være miljøvennlig også kan sikre flere arbeidsplasser. Derfor krever partiet nye milliarder – blant annet halvannen milliard ekstra i 2016 til å fremskynde kollektiv – og jernbaneutbygging.

Til sykkelveier bør det gå en ekstra halv milliard – ordnet slik at kommunene får 500.000 kroner av staten for hver million de selv bruker. I tillegg vil Venstre bruke tresifrede millionbeløp å på ruste opp havner og å støtte bedrifter som flytter gods fra land til sjø. Venstre har også ferge-forslag som ligner kraftig på tilsvarende fra Arbeiderpartiet. Det er å stille stramme utslippskrav til nye fergeanbud for fremskynde nybygg og eldrift. For å få miljøgunstig utskiftning vil Venstre også ha bedre finansiering og «panteordning» for gamle skip i kystfart.

Venstres andre hovedgruppe av krav til 2016-budsjettet handler om bedre kår for gründere, oppstarts– og mindre bedrifter.

– Det er nå mye kompetanse ledig, lettere å få frem de bedriftene vil skal leve av fremover, mener Skei Grande.

Miljø

De fleste av Venstres mange forslag har også en miljø-vri.

Ifølge Venstre bør statlige Innovasjon Norge, Siva og Argentum få nye mandater som prioriterer «grønne» vekstkraftige bedrifter. Partiet vil ha enda flere såkornfond og et eget risikokapitalfond for investeringer i skog og miljøteknologi, dessuten mer til forskning.

Mer «vanlige» tiltak for å styrke sysselsettingen er også med i Venstres pakke. Disse er økte lærlingtilskudd og fritak for arbeidsgiveravgift for lærlinger og for ansatte i oppstartsbedrifter de første årene, flere studieplasser og styrket fagskoleutdannelse.

Vent og se  

Regjeringspartiene  sier ledighet  blir prioritert i  2016-statsbudsjettforslaget som kommer i oktober. Derfor ber de Venstre vente og se.

- Vi gjør det som er mulig for å dempe ledighetsveksten. Mange forslag som Venstre peker på er vi godt i gang med. Regjeringen har iverksatt tiltak gjennom revidert nasjonalbudsjett og varslet flere nye tiltak for å få Norge trygt gjennom den omstillingsprosessen vi er inne i.

Statsministeren varslet i DN på mandag at regjeringen kommer med en bred og omfattende pakke i forbindelse med statsbudsjettet. Tiltakene er mer omfattende enn Arbeiderpartiets pakke og skal bidra til arbeid, aktivitet og omstilling, sier arbeidsminister Robert Eriksson.    

Høyre ser med sympati  på Venstre-lederens krav om å sikre arbeidsplassene. 

- Men de må være lønnsomme, ellers hjelper det ikke på sikt, sier finanspolitisk talsmann  Svein Flåtten. 

Han viser også til statsbudsjettet - og regner med at  spørsmål om  å begrense ledighet får bred plass både i regjeringens budsjettforslaget og de påfølgende forhandlingene  i Stortinget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.