Avgjørelsen i Oslo tingrett kom etter at norsk filmbransje sammen med de største internasjonale produsentselskapene saksøkte åtte norske internettleverandører og piratnettsteder som The Pirate Bay, Extratorrent og Viooz.

Skei Grande understreker at folk bør betale for film og musikk, og at ingen mener at piratkopiering er et gode. Men hun er bekymret for at ytringsfriheten trues med dagens dom.

- Når vi åpner for å stenge tilgangen til enkelte nettsider på dette grunnlaget, hva blir det neste? Skal nettsider som oppfordrer til sivil ulydighet stenges? Hva med nettsider som varsler om forhold myndighetene forsøker å hemmeligholde, som WikiLeaks? sier Grande.

Innen to uker

Rettighetsalliansen fikk medhold på alle punktene i sitt søksmål i den rundt 40 sider lange kjennelsen som ble lagt ut onsdag ettermiddag.

I løpet av to uker skal nettleverandørene stenge tilgangen til sider der du kan laste ned film og musikk ulovlig. I alt syv tjenester blir blokkert.

Telenor er godt tilfreds med kjennelsen og akter ikke å anke. Noen praktiske detaljer må gjennomgås, men selskapet har til hensikt å blokkere tilgangen til nettstedene innen fristen.

- Vi har hele tiden vært tydelig på at det er myndighetene som må avgjøre hva som er lovlig eller ikke i Norge. Det er ikke den enkelte nettleverandøren som skal ta den vurderingen, sier kommunikasjonsdirektør Torhild Uribarri i Telenor til NTB.

- Gradvis innstramming

Venstre legger ansvaret på Arbeiderpartiet og Hadia Tajik, som var kulturminister da Stortinget i 2013 vedtok endringer i åndsverkloven.

- Dette er resultatet av Hadia Tajiks sensuriver, sier Skei Grande, og legger til at kjennelsen i verste fall bare er begynnelsen på en gradvis innstramming av digitale borgerrettigheter.

IKT Norge, som representerer norske teknologibedrifter, tror ikke kjennelsen vil stoppe piratene. Direktør Torgeir Waterhouse sier til NRK at folk fortsatt vil velge ulovlig nedlasting hvis det ikke kommer gode, lovlige tjenester på plass.

- Hvis man skal ha slutt på det må man tilby gode høykvalitetsløsninger som brukerne er interessert i, sier Waterhouse.

Nettstedene som blir blokkert er: Pirate Bay, Extratorrent, Viooz, Primewire, Swefilmer, DreamfilmHD og Movie4k.

Popkorn Time er ikke omfattet av kjennelsen og var heller ikke en del av det opprinnelige søksmålet.

Les også: Dommen klar: Pirate Bay blokkeres i Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.