– Situasjonen er krevende, slår UDI-direktør Frode Forfang fast.

I løpet av august kom det 2.313 asylsøkere til Norge.

– Det er flere enn de som kom i løpet av årets fire første måneder, og det høyeste antallet på én måned siden Bosnia-krigen på 1990-tallet, sier Forfang.

DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?

Kan bli flere

UDI har derfor bedt Justisdepartementet om økte ressurser, og Forfang beskriver dialogen som tett og god.

Regnestykkene vil han imidlertid ikke ut med. Til det er usikkerheten for stor.

– Nye estimater tilsier at det kommer et sted mellom 14.000 og 16.000 asylsøkere til Norge i løpet av året. Vi må være forberedt på at det kan bli flere. Med en prognose på 11.000 asylsøkere betyr det at vi ikke er bemannet for å håndtere et nivå som dette, sier Forfang til NTB.

Han legger til at det kan bli snakk om en trinnvis opptrapping.

– Vi må hele tiden tilpasse oss situasjonen, sier han.

Mange unge

Så langt i år er det kommet 8.336 asylsøkere til Norge. De fleste fra Syria, Eritrea og Afghanistan.

– Det er en ekstra utfordring at mange av dem som kommer nå, er unge enslige asylsøkere. Nesten hver fjerde er enslig mindreårig. Det krever et ekstra apparat og større bemanning, sier Forfang.

UDI trykker nå på alle knapper for å klargjøre ledig kapasitet ved eksisterende asylmottak i tillegg til å jakte på midlertidige løsninger som telt og tomme bygninger.

– Vi trenger flere tusen nye mottaksplasser, og det jobbes det med i hele Norge, sier Forfang.

Folk vil hjelpe

UDI-direktøren forteller at de nå opplever en velvilje i hele landet, både hos kommuner og blant naboer rundt nyetablerte mottak.

– Her har vi ofte opplevd at det blir konflikter. Men nå møter vi tvert om stor velvilje og et stort ønske om å bidra. Det er åpenbart at når folk ser dette i mediene, og får krisen på nært hold, så øker forståelsen. Det gjør jobben vår enklere, sier han.

Trodde på nedgang

Tidligere i år mente UDI at antall asylsøkere ville gå ned i løpet av året. Så skjedde det stikk motsatte. Men direktøren avviser at direktoratet burde ha vært bedre forberedt:

– Vi kan ikke være permanent bemannet eller ha et mottakssystem for å takle en topp som vi ikke har sett maken til siden 1990-tallet. Jeg tror ingen i Europa har vært forberedt på dette. Videre ser det ut til at det antallet som kommer til Norge, speiler situasjonen i Europa. Vi får vår naturlige andel, sier han.

Solberg kommenterer

Statsminister Erna Solberg (H) vil fredag ettermiddag kommentere asylsituasjonen.

Til NRK sier hun at det vil komme ekstrabevilgninger, men at hun ikke kan si nøyaktig hvor mye mer penger kommunene vil få.

Les også:

Tror på superavkastning fremover: - Utrolig store muligheter  

Solberg vil hjelpe arbeidsløse ingeniører

15 mrd i skattekutt på to år

Se DNtv: - Matbransjen er fremtiden

- Matbransjen er fremtiden
Cecilie Fredriksen, styremedlem i Marine Harvest, oppfordrerer NHH-studentene til å velge laks og fisk fremfor finans og tradisjonell konsulentvirksomhet.
00:57
Publisert:

Se DNtv: - Får se hva som skjer med skjørtelengden

 

- Får se hva som skjer med skjørtelengden
Deltakerne på Paretos oljekonferanse er kledd for krise
00:58
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.