- Valgkampen har vært uhyre spennende, men jeg håper og tror at Arbeiderpartiet vinner. Bergen trenger et politisk skifte nå. Det er en del av demokratiet, når et parti har sittet lenge med makten, bør det komme nye krefter til, sier Trond Mohn til Dagens Næringsliv.

Bergensmilliardæren er sosialdemokrat og har i årevis gitt Arbeiderpartiet pengestøtte. Han har bestemt seg for å gi 24 millioner kroner til venstresidens tankesmie Agenda over en fem års periode for å hjelpe Ap tilbake til makten.

Nå mener han Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet vil være bedre posisjonert frem mot stortingsvalget i 2017 dersom det blir maktskifte i flere storbyer.

- Det er viktig å ha lokaldemokratiske krefter i ryggen når man går til stortingsvalg, sier Mohn.

Følg valget minutt for minutt på Dn.no

"First we take Manhattan"

Han siterer en låt signert den amerikanske visesangeren Leonard Cohen.

- "First we take Manhattan, then we take Berlin", sier Mohn, som forøvrig rykker inn på Manhattan med meglerhuset Arctic Securities om dagen.

DN skrev mandag at Arctic, der Mohn er storeier, har flyttet inn i Rockefeller Plaza i New York som et ledd i store ekspansjonsplaner(for abonnenter).

- Hvordan vil du oversette teksten "First we take Manhattan, then we take Berlin" politisk? Først tar vi Bergen, så tar vi resten av landet?

- Noe i den duren. Å vinne Bergen vil være viktig for Arbeiderpartiet fordi det gir en tydelig signaleffekt, sier Mohn.

Fortsatt usikker på hva du skal stemme? Se hva dine lokale kandidater svarer i DNs valgportal.

Må få orden på gjeld

Mohn har fulgt valgkampen tett og mener Bergen står overfor store utfordringer.

- Det haster å få orden på kommunens økonomi. Bergen sliter med stigende gjeld og har et stort vedlikeholdsetterslep av gamle skolebygninger. Jeg er også bekymret for den voksende ledigheten blant unge, særlig den gruppen som har falt ut av videregående skole. Dette er ikke en utvikling som kan endres over natten, men flere lærlingplasser og andre tiltak som fanger opp de som befinner seg i risikosonen er viktig, sier Mohn.

- Uenig med Friele

I et intervju med DN mandag advarer en Herman Friele, en annen bergensmilliardær, om konsekvensene dersom Arbeiderpartiet sikrer seg makten i byen.

- Jeg er overbevist om at ikke det vil bli noe bedre med nytt mannskap under ledelse av Arbeiderpartiet, sier Friele.

Frykter Solberg-fall etter valget dnPlus  

Til Bergensavisen sier Mohn at Arbeiderpartiet må ”heve seg over kritikken”.

- Friele må mene det han vil. Det er som regel sånn at man er uenige når man er medlem av ulike politiske partier. Selv er jeg overbevist om at Arbeiderpartiet er det beste partiet for å ivareta det norske fellesskapet, sier Mohn til DN.

For mye skittkasting

Mohn mener at valgkampen i Bergen har vært preget av mye skittkasting.

- Det har vært en del konflikter. Nå håper jeg et skifte kan skape mer orden i rekkene, sier Mohn.

- Hvorfor krangler dere så mye i Bergen?

- Jeg vet ikke. Det må være fordi det er krevende å styre med både hodet og hjertet. Vi bergensere er som kjent engasjerte, og da koker det fort over, sier Mohn.

Søndagstur med Ap-favoritt

Søndag tok milliardæren søndagsturen sin med på Smøråsfjellet med Bergens byrådslederkandidat Harald Schjelderup og Aps nesteleder Hadia Tajik. Han er overbevist om at Schjelderup er mannen som Bergen trenger.

- Han er et veldig reflektert, arbeidsomt menneske med solid erfaring fra lokalpolitikken, sier Mohn.

Se Harald Schjelderups profilside i DNs valgportal

- Hvordan tror du bergenserne vil merke et eventuelt maktskifte?

- Jeg tror ikke forandringen vil merkes umiddelbart, men på sikt vil borgerne få en enda bedre skole, velferdsordninger og en kommunal administrasjon, sier Mohn.

 

For tidlig seiersrus

Høyres gruppeleder i Bergen, Dag Skansen, synes ikke Mohn har så gode politiske analyser, og sikter til «First we take Manhatten..»-analogien.    

- Du tror ikke det har en viktig signaleffekt å vinne Bergen?

- Jeg tror det er litt overdrevet for å si det rett ut. Men Ap er i litt for tidlig seiersrus i Bergen, tror jeg, sier Skansen.

Han tror ikke det vil påvirke milliardær Mohns giverglede overfor Bergen, hvorvidt det er Ap eller Høyre som styrer, og viser til at Mohn har gitt byen «fantastisk mye gaver».

- Han er like grei overfor oss som overfor Ap når det gjelder å gi gaver til byen, mener han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.