- Det aller nyeste er at Miljøpartiet De Grønne nå blir en viktig del av lokalpolitikken i hele landet, sier Rasmus Hansson etter mangedoblingen partiet opplevde i valget. 

På landsbasis får partiet en oppslutning på 4,2 prosent i kommunestyrevalget. Det er en fremgang på 3,4 prosentpoeng fra 2011-valget.

Sjekk valgresutlatene i din kommune her

Da DN møtte Hansson på partiets valgvake kunne han juble over kraftig fremgang. MDG ligger på «vippen» i Oslo og skal snart gå i gang med forhandlinger om et fremtidig byråd.

- Ja da, vi skal snakke med Høyre. Men partiene som vil øke veikapasiteten på E18 får ikke vår støtte, sier Hansson.

Han bekrefter at en ny samferdselspolitikk der trafikkvekst tas kollektivt er et av MDGs viktigste og mest konkrete krav.

- Vi trenger Oslo-navet, slik det fremgår av Ruters og Jernbaneverkets plan, sier han.

Se hva MDGs kandidat i din kommune svarer i DNs valgportal

Ap tror på løsning

Aps Raymond Johansen har tidligere i valgkampen sagt delvis ja til utbygging av E18, men han krever store endringer i planene. Han ønsker miljøfelt, et kollektivfelt, flere sykkelveier og tunneler under Sandvika og Asker, og ønsker ikke enda flere biler inn til Oslo sentrum, har han uttalt til NRK.

Johansen tror på en forhandlingsløsning med MDG.

– I forhandlinger må man gi og ta. Vi er veldig opptatt av å støtte deres ambisjoner om å gjøre Oslo til en grønnere by, uttalte Johansen til VG etter valget.

Drømmen om vippen

Mange MDG-lokalpolitikeres våte drøm er å komme dit stortings-kollega Rasmus Hansson ikke kom i første omgang. Det er å kunne vippe flertallet den ene eller andre veien med sine MDG-stemmer.

En gjennomgang NTB har gjort av resultatene for landets kommunestyrevalg viser at MDG ligger på vippen mellom høyre- og venstresiden i rundt 13 kommuner.

– I tillegg kommer det en rekke kommuner der vi kan komme på vippen gitt ulike konstellasjoner. Hvis vi bruker en slik bred definisjon av vippeposisjonen, dreier det seg om rundt 60 kommuner, sier MDGs partisekretær Lars Gaupset til NTB.

Les også: MDG på vippen over hele landet

Mangedobling

MDG ble stiftet i 1998. Nasjonalt synlige var partiet knapt før i 2011- lokalvalget og senere fra 2013 da Rasmus Hansson ble MDGs første stortingsrepresentant.

I 2011 stilte MDG lister i 55 kommuner og fikk valgt inn i alt 18 kommune- og bystyrerepresentanter med drøye en prosent av stemmene. 

Det ble to i  bystyret Trondheim og to på  Nesodden, en MDG-folkevalgt i 14 andre kommuner.  Aurland i Sogn var da topp-kommunen med 6,5 prosent MDG-stemmer, tett fulgt av Nesodden i Akershus.

Ved årets valg var det rene MDG-lister i 204 kommuner - nær en firedobling.

Les også: Professor om MDGs politikk: - Tragikomisk(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.