Dette mener han kan skje, dersom Miljøpartiet De Grønne blir «for tøffe i trynet» i Oslo, og det skjærer seg i forhandlinger mellom Ap og MDG.   

- Miljøpartiet De Grønne skal være litt forsiktige med å overspille i forhandlingene. De må jo ikke tro de er de eneste Ap kan forhandle med. Også Venstre og KrF sitter på vippen, sier Aarebrot.

Sjekk valgresultatet i din kommune her

Venstre og KrF har like mange mandater som Miljøpartiet De Grønne i hovedstaden og finner Venstre og Krf sammen med Ap, er det Frp og Høyre som blir sittende i opposisjon. Aarebrot mener dette ikke er usannsynlig – ettersom hverken Venstre eller Krf har markert seg mot eiendomsskatten, slik Høyre har.

- Det mest dramatiske som kan skje, er om det skjærer seg mellom Ap og Miljøpartiet De Grønne, slik at Ap finner sammen med Venstre og KrF i Oslo, sier Aarebrot.

Drømmekonstellasjon

I Bergen har Ap invitert KrF og Venstre til samarbeidsdrøftelser, og det vil i så fall være mulig at Ap finner sammen med regjeringens samarbeidspartier i de to største byene.

- Dette er selve drømmekonstellasjonen til Jonas, sier Aarebrot om Aps leder.

Oppstår slike storbykoalisjoner, kan Miljøpartiet De Grønne ha mistet sin sjanse for en tid:

- Disse partiene, Venstre og KrF, er eksperter i å sitte på vippen. De har gjort det i hele etterkrigstiden, sier han.

Blant regjeringspartiene er det først og fremst Frp som nå har et ordentlig problem, mener Aarebrot.

- Det har ramlet under den magiske tiprosentgrensen, og et parti som Sp puster dem i nakken. Det er klart det er ubehagelig.

Ut av regjering

Aarebrot mener partiets hovedproblem er innvandringspolitikken.

- Hvordan skal de navigere mellom den innvandringspolitikken regjeringen fører, og Carl I. Hagen og Christian Tybring-Gjedde, som løper rundt og gjør alle klar over at deres politikk er en helt annen? Det er ikke lett, sier han.

- De har jo eierskap til en restriktiv innvandringspolitikk. Det er den viktigste saken de har eierskap til. De må søke en avklaring på dette.

- Hvordan skal de gjøre det?

- Det mest dramatiske de kan gjøre, er å gå ut av regjeringen.

- Vil dette kunne gjenreise oppslutningen?

- Hvis du får en veldig tilstrømning av flyktninger og innvandrere, kan man se for seg at dette kan sikre partiets tilslutning. Men det som er sannsynlig, er at de ikke velger det dramatiske, og fortsetter med de de holder på med. Da skal de få problemer på meningsmålingene fremover, sier Aarebrot.

Ren Høyre-regjering

Hvis Senterpartiet blir større enn Frp, kan Høyre gå til valg på en ren Høyre-regjering i 2017.  

Men for valgtaperen Høyre, er det ikke mye de kan gjøre allerede nå.

- Høyre må ha en raus tone overfor sine samarbeidspartier. De kan ikke rigge seg til med en tøff tone og la Jern-Erna gjenoppstå nå.

Les også: Professor om Miljøpartiet de grønnes politikk: - Tragikomisk

Statsministerens ektemann: Frp må vurdere om de fortsatt skal sitte i regjering  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.