– Når du ikke har kontroll på yttergrensene, når du ikke registrerer dem som kommer, så har Schengen-systemet brutt sammen, sier Solberg (H) til NTB.

– Det er ingen tvil om at dette er en utfordring for det europeiske samarbeidet. Systemet må reetableres.

På besøk i Berlin merker Solberg seg tysk frustrasjon. Frustrasjon over at Schengen-grensene ikke fungerer, over at EU ikke får på plass en felles løsning på flyktningkrisen, men også over at en åpen tysk innstilling mistolkes til å være en «fribillett».

– Det er nok skapt et bilde om at alle kan komme til Tyskland og få opphold. Slik kommer det ikke til å bli her, og slik kommer det ikke til å bli i Norge heller, sier hun til norsk presse etter et møte med Merkel.

Solidaritet

Tyskland venter minst 800.000 asylsøkere i år, og Merkel insisterer på europeisk solidaritet. Erna Solbergs regjering vurderer fortsatt om Norge skal ta sin del av en eventuell EU-dugnad om fordeling av 120.000 asylsøkere.

– Vi er opptatt av å bidra, men før EU har laget sitt system og blitt enig om hvordan det skal være, kan vi ikke si hvor mye og på hvilken måte, sier Solberg.

Hun kaller flyktningsituasjonen «det dominerende spørsmålet for alle land i Europa for øyeblikket». Tilstrømmingen har fått Tyskland og flere andre land til å gjeninnføre grensekontroll for å få bedre oversikt over situasjonen.

– De er opptatt av å få kontroll, sier Solberg om det som egentlig skal være et grenseløst Europa.

Statsministeren forteller at Tyskland støtter til det norske initiativet til en giverkonferanse for Syria. Det norske forslaget ble også nevnt i positive vendinger under møtet mellom EUs justis- og innenriksministere mandag.

Press

Tyskland presser nå østeuropeiske land som nekter å forplikte seg til en EU-plan for fordeling av asylsøkere. Det har så langt gjort Unionen ute av stand til å vedta et kvotesystem for asylsøkere som allerede befinner seg i Europa.

– Alle skal bidra i flyktningdugnaden. Det er land som nesten ikke tar kvoteflyktninger og nesten ikke får asylsøkere, og de bør også bidra, mener Solberg.

Merkel mener bindende kvoter vil lette situasjonen for land som Hellas, som ikke klarer å håndtere tilstrømmingen. Tusenvis av migranter og asylsøkere har tatt seg nordover i Europa via Hellas.

– Vi står klar til å bistå med mer i Hellas, det har vi vært tydelige på overfor greske myndigheter. Det er penger innenfor EØS-avtalen som ikke er brukt og som kan omfordeles, sier Solberg.

Les også:

Eldrebølgen sikrer lav boliglånsrente

Vil ta 60 kroner for bompassering

Se DNtv: Fem øvelser for raskere løpsprestasjon

Fem øvelser for raskere løpsprestasjon
Tidligere landslagsløper i langrenn Siri Helle viser enkle og effektive øvelser som trener opp hurtighet.
01:44
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.