– Arbeiderpartiet vinner valg fordi de har gått bort fra mange av sine sosialistiske ideer, og tatt høyresidens nye liberalistiske politikk og satt sitt navn på den. Det er klokt av dem. Gratulerer til dem for det, sier Willoch i et intervju med Dagsavisen i anledning av at han mandag kommer med boken «Strid og samarbeid mellom høyresiden og venstresiden i norsk politikk fra 1814 til i går».

I boken skriver Willoch blant annet:

«Den delen av venstresiden som i dag kalles sosialdemokrati, står sterkt i dag, fordi den på så mange områder har gått over til den moderate høyresidens ideer».

Willoch mener det er en vrangforestilling at velferdsstaten er venstresidens idé. Han viser i boken til at Norges første sosiale trygdeordning, ulykkestrygd for industriarbeidere som ble vedtatt i 1894, kom etter forslag fra Emil Stangs høyreregjering.

Det var altså Høyre som fikk anledning til å gjennomføre de viktige skrittene i retning av en moderne velferdsstat, mene Willoch.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  Willoch større forbilde i Høyre enn Jesus er i KrF

 

Store forskjeller i pengebruk mellom partiene

Rent Ap-flertall i 27 kommuner