– Ingen andre saker står så høyt i nyhetsbildet enn strømmen av flyktninger til Europa fra Afrika og Midtøsten, sier Peter Van den Dungen ved Universitetet i Bradford til NTB før Kaci Kullmann Five kunngjør vinneren av Nobels fredspris fredag klokka 11.

– Med stor sannsynlighet går den til noen som hjelper mennesker på flukt, mener Anna Ek i organisasjonen Svenska freds- och skiljedomsföreningen ifølge TT.

Redder liv

Historikerne Asle Sveen, Ivar Libæk og Øivind Stenersen tror FNs høykommissær for flyktninger UNHCR og den eritreiske presten Mussie Zerai kan vinne sammen.

– En delt pris til disse vil vise Nobelkomiteen som støttespiller til løsning av den største flyktningkrisen siden 2. verdenskrig, mener historikerne bak nettstedet Nobeliana.

Jan Techau i tankesmia Carnegie Europe setter UNHCR som nummer to på sin favorittliste.

– Få andre organisasjoner har reddet flere liv enn denne, sier han.

Nicolini eller Merkel

Ek mener borgermester Giusi Nicolini på den italienske øya Lampedusa stiller sterkt for sin innsats for båtflyktninger.

Mens PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken tror det er den tyske statsministeren Angela Merkels tur.

– Merkel er min toppkandidat fordi hun brakte nye ideer og et menneskelig ansikt til Europas pinlige handlingslammelse over hvordan ta imot flyktningene, sier han.

Korrupsjonskamp

Techau plasserer imidlertid Transparency International på sin førsteplass.

– TI fortjener prisen mer enn noen annen organisasjon, mener han.

– De har ledet kampen mot korrupsjon, som ikke lenger er et perifert tema, men anerkjent som grunnleggende årsak til konflikt, statskollaps, menneskerettsbrudd og udemokratiske og autoritære styrer.

Vanskelig å spå

Det er i alt 273 nominerte, og flere synes det denne gangen er spesielt vanskelig å forutse resultatet.

Spillselskapenes favoritt er pave Frans, mens andre holder en knapp på den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi, som er dømt for å ha «fornærmet islam».

Harpviken setter aktører i fredsprosessen i Columbia på sin andreplass. Som tidligere år nevnes også den kongolesiske legen Denis Mukweges kamp mot seksualisert vold som en annen favoritt.

Russiske gjengangere

Den regimekritiske avisa Novaja Gazeta i Russland figurerer også på favorittlistene, som den har gjort flere ganger tidligere.

Skal kampen for menneskerettigheter i Russland hedres, nevnes også gjengangere som Ludmila Aleksejeva i Helsingforskomiteen i Moskva, Svetlana Gannusjkina fra Memorial og fjorårets Raftopris-vinner Pavel Tsjikov fra organisasjonen AGORA.

Klimaets år?

– Hvis jeg må velge et område, tenker jeg at dette er et klimaets år. Da er Jim Hansen fra NASA en aktuell kandidat, sier Dan Smith ved Det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI.

Andre minner om at runde år for atomangrepene i Japan gjerne markeres med en pris til kampen mot atomvåpen. Kanskje åpner det for politikerne bak Irans atomavtale eller organisasjonene ICAN og Abolition 2000.

Flere peker også på innsatsen for å bevare Japans pasifistiske grunnlov.

Som vanlig er det kun Nobelkomiteen som vet. Og som vanlig kommer et stort, internasjonalt pressekorps til å følge kunngjøringen fra Nobelinstituttet fredag formiddag.

Les også: Obama kondolerer etter sykehusbombing
Tøft arbeidsmarked driver rogalendinger østover

Se også på DN Tv:

- Folk er ikke redde for å bruke penger:

Folk er ikke redde
Birger N. Haug selger som før.
01:55
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.