Statskog vil bli videreført «med de samme oppgavene og den samme organiseringen som i dag» når forslaget til statsbudsjett legges fram onsdag, opplyser landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) til NTB.

Det har vært frykt blant enkelte – og spesielt i Senterpartiet – for at statens skogselskap skulle bli hel- eller delprivatisert etter at foretaket utredet spørsmålet i tråd med Listhaugs bestilling.

Statskog åpner i utredningen for en delprivatisering og foreslår å selge mer skog enn det den forrige regjeringen vedtok.

Selger mer skog

Regjeringen foreslår nå å utvide det såkalte arronderingssalget med 150.000 mål, i tillegg til de 600.000 målene de rødgrønne vedtok å selge, slik Statskog ønsker.

Begrunnelsen er at Statskog sitter på mange «relativt små og spredte» eiendommer som det er vanskelige å drive på en effektiv måte. Det er først og fremst lokale grunneiere som skal få tilbud om å kjøpe tilliggende skogeiendommer.

– Statskog har gjennomført en grundig utredning. En videreføring og utvidelse av det pågående skogsalget fra Statskog vil styrke det lokale og private eierskapet, og gjøre skogdriften mer lønnsom og konkurransedyktig, sier Listhaug.

Politisk motstand

Statskog SF har så langt solgt 146 eiendommer, hvilket utgjør om lag 270 000 mål i 16 fylker og 71 kommuner. 70 prosent av eiendommene er solgt til lokale kjøpere, og om lag 20 prosent er solgt til kommuner og Miljødirektoratet. Ingen eiendommer er solgt til utenlandske eiere.

Arbeiderpartiet har allerede gått imot forslaget om ytterligere nedsalg, noe som ble vedtatt på landsmøtet i våres. Senterpartiet har uttalt seg noe mer moderat kritisk og åpnet for at et forsiktig salg av skogeiendommer, fordi det bedre vil gi lokalt eierskap og best sikre fellesskapets interesser.

Les også:
250 mister jobben i Beerenberg
Bankkrangel om rentepolitikk  
- Fallet den siste tiden har gått fort
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.