Regjeringen bruker over 200 oljemilliarder i neste års budsjett, ifølge Bloomberg News.

Nyhetsbyrået Bloomberg News melder onsdag morgen at  det oljekorrigerte budsjettunderskuddet blir på 207,8 milliarder kroner i neste års budsjett. Dette tilsvarer 2,8 prosent av verdien på oljefondet ved inngangen til budsjettåret.

Les også: Jensen vil gi ekstra «boost» til norsk økonomi

Må overføre fra fondet

Oljeinntektene neste år er ikke nok til å veie opp for dette underskuddet. Regjeringen venter at oljeinntektene blir på 204,1 milliarder kroner neste år, ifølge opplysningene til Bloomberg News.

Det betyr at statsbudsjettet neste år vil bli gjort opp med et underskudd på 3,7 milliarder kroner.

De siste årene har høye oljeinntekter ført til at budsjettet er blitt gjort opp med overskudd. Det overskytende er blitt overført til oljefondet.

Dersom Bloombergs opplysninger stemmer betyr dette at regjeringen må overføre penger fra fondet for å gjøre opp budsjettet. Det har ikke blitt gjort så lenge fondet har hatt penger på konto. Første overførsel ble gjort i 1996.

- Et par år tilbake i tid trodde vi dette ville skje først en gang etter 2020. Oljeprisfall og lavkonjunkturen gjør at vi framskynder tidspunktet der bruken av oljepenger overstiger de løpende inntektene, sa senioranalytiker Kyrre Aamdal i DNB Markets til NTB tidligere denne uken.

Venter økende ledighet

Byrået skriver at neste års oljepengebruk utgjør 7,1 prosent av trend-bnp for fastlandsøkonomien. Det medfører en budsjettimpuls på 0,7 prosentpoeng, slik DN har fått bekreftet tidligere på dagen onsdag.

I budsjettet anslår regjeringen at fastlands-bnp i år vil vokse med 1,3 prosent. Dette er identisk med forrige anslag. Neste år ventes veksten å øke til 1,8 prosent, mot forrige anslag på 2,0 prosent, melder Bloomberg News.

Budsjettprognosene viser ifølge Bloomberg at regjeringen venter en nedgang i oljeinvesteringene i år på 11,3 prosent, for så å falle 8,1 prosent neste år og 5,5 prosent i 2017.

Ledigheten anslås å øke til 4,4 prosent i år. I revidert statsbudsjett var ledigheten ventet å være på 4,0 prsoent.

Neste år ventes ledigheten å øke til 4,5 prosent.

Alt om statsbudsjettet og ny skattereform

Les også: NRK: Regjeringen vil bruke 193 milliarder oljekroner
Jensen: – Budsjettet svarer på utfordringene
Sanner med vekstpakke til oljefylker
 

DN Direkte: Alt om statsbudsjettet og skattereformen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.