- Jeg synes det er et merkbart ekspansivt budsjett, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets etter at forslaget til statsbudsjett for 2016 er lagt frem onsdag formiddag.

I budsjettforslaget kommer det frem at regjeringen legger opp til en rekordhøy oljepengebruk på 194 milliarder kroner neste år.

Les også: Bruker over 500 oljemilliarder på tre år

Bruker 194 oljemilliarder  

Det er en økning på 23 milliarder kroner sammenlignet med årets bruk av oljepenger.

- Det er betydelig og det er sannsynligvis mer enn de fleste hadde ventet. I tillegg kommer det også skatteletter som monner, sier han.

Setter inn styrken for første gang

Han peker på at Norges Banks anslag er på 180 milliarder kroner.

Syed mener det nå ikke er åpenbart at det kommer flere rentekutt fra Norges Bank. Han får støtte fra markedet, som reagerte med å sende kronen opp etter at detaljene rundt det ekspansive budsjettet ble kjent.

- Dette er første gang man virkelig setter inn den styrken som ligger i finanspolitikken, sier sjeføkonomen.

- Men er det nok for unngå resesjon i norsk økonomi?

- Det er endel buffere i norsk økonomi som gjør at dette uansett ikke blir en resesjon, sier han.

  Kommer til å monne

Han peker på at de tre bufferne man har gjennom pengepolitikken, valutakursen og kostnadskutt i oljesektoren allerede har slått inn. Når finanspolitikken nå settes inn er den fjerde på plass:

- Nå er alle fire tilstede. Summen av det kommer til å monne. Det ville vært bak mål å ikke med tiltak nå, og jeg mener dette er helt riktig.

Alt om statsbudsjettet og ny skattereform

Les også: NRK: Regjeringen vil bruke 193 milliarder oljekroner
Jensen: – Budsjettet svarer på utfordringene
Sanner med vekstpakke til oljefylker
 

DN Direkte: Alt om statsbudsjettet og skattereformen

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.