Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2015 skal tildeles den tunisiske «Kvartetten for nasjonal dialog».

Prisen tildeles for bidraget til å bygge demokrati i Tunisia i etterkant av jasminrevolusjonen i 2011.

Kvartetten består av fagbevegelsen UGTT, arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, menneskerettsorganisasjonen LTDH og den nasjonale advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisie.

– Det er denne kvartetten, ikke de fire organisasjonene hver for seg, som tildeles årets fredspris, sier Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five.

Tunisias autoritære leder Zine al-Abidine Ben Ali, som hadde styrt landet siden 1987, flyktet fra Tunisia etter omfattende protester i desember 2010 og januar 2011, som har fått navnet sjasminrevolusjonen.

Kvartetten kom i stand sommeren 2013 da demokratiseringsprosessen sto i fare for å bryte sammen som følge av politiske drap og omfattende sosial uro.

Nobelkomiteen håper fredsprisen vil bidra til å fortsatt trygge demokratiet i Tunisia, men sier prisen aldri er en garanti for det, sier Kullmann Five.

– Men det tunisiske folk har vist at de kan opptre som én når det er nødvendig. Å gi kvartetten prisen kan oppmuntre til å fortsette å trekke i positiv retning, sier hun.

En stor overraskelse

Det er usikkert hvem som skal komme til Oslo for å motta fredsprisen i desember.

– Det er foreløpig usikkert hvem som henter prisen. Kvartetten er en sammenslutning som ikke har et hovedkontor, selv om de har opptrådt som en enhet. Men jeg er trygg på at alle slike praktiske detaljer vil falle på plass, sa Kullmann Five.

Menneskerettsorganisasjonen LTDH sier fredsprisen kom som en stor overraskelse og er en inspirasjon til kvartettens videre arbeid.

– Vi har mottatt internasjonale priser, men vi hadde aldri drømt om Nobels fredspris. Det er virkelig en stor overraskelse, sier Chokri Dhouibi i LTDHs ledergruppe til NTB.

– Prisen er en inspirasjon til å jobbe videre for menneskerettigheter og demokrati. Vi håper at ideene som driver vår organisasjon kan bidra til å utvikle vårt demokrati videre, sier han.

Menneskerettighetsorganisasjonen er en av fire medlemmer av Kvartetten for nasjonal dialog som fredag ble tildelt Nobels fredspris.

– Prisen er en oppfordring til våre organisasjoner om å gjøre det meste ut av vår rolle, sier Dhouibi.

Tidligere nominert

Også i fjor ble fagbevegelsen UGTT nominert til fredsprisen. Da folkeopprøret i Tunisia så ut til å ende i en uløselig maktkamp mellom islamistiske og sekulære krefter, var det UGTT som meklet fram en løsning.

Den nasjonale dialogen som kom på plass, førte fram til en timeplan for en ny grunnlov og valgprosess. Da avtalen om grunnloven ble signert 27. januar, tok landet det siste steget mot et fullverdig demokrati.

- En pris til den arabiske våren

Ved å tildele fredsprisen til den tunisiske dialogkvartetten forsøker Nobelkomiteen å påskynde og stimulere demokratiprosessen i Midtøsten, mener NUPI-direktør Ulf Sverdrup.

– Dette er en pris til den arabiske våren, eller det som er igjen av den. Det har vært en periode med stor ustabilitet i etterdønningene, men Tunisia er det landet som er minst rammet. Dette gir vel et slags håp, sier Sverdrup til NTB.

Han mener likevel at prisen kom noe overraskende.

– Det var nok ikke så mange som hadde tippet denne prisen på forhånd, sier han.

Sverdrup mener tildelingen holder seg fint innenfor rammene til Nobels testamente med en anerkjennelse av en reformprosess og arbeidet innen fredskonferanser(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Asia i dag: Fastlåst i et middelmådig vekstmønster

Bellona vurderer anmeldelse etter Statoil-glipp

For lav inflasjon stoppet rentehopp i USA

Se DNTV: Fra null til hundre på 1,7 sekunder

Fra null til hundre på 1.7 sekunder
AMZ's Fluela er en bil bygget av studenter, og tar rotta på bensinbilene.
02:05
Publisert: