EU har vedtatt å relokalisere 160.000 asylsøkere som har kommet til Europa over de neste to årene.

– Regjeringens intensjon er at Norge også skal delta i denne mekanismen, og dette er kommunisert til EU, sier statsminister Erna Solberg (H).

Detaljene rundt Norges bidrag vil komme i det som omtales som et tilleggsnummer til statsbudsjettet for 2016, som er ventet rundt månedsskiftet.

– Når vi deltar i relokalisering, er det med en klar forventning om at Europa nå klarer å få kontroll over den ukontrollerte migrasjonen uten fungerende yttergrenser og uten registrering, sier Solberg.

Statsministeren mener det er bra at EU også jobber med at asylsøkere som får avslag på sin søknad, kan sendes tilbake raskere enn i dag.

– Mange europeiske land, inkludert Norge, møter utfordringer med å få returnert personer til opprinnelsesland som ikke overholder plikten til å ta tilbake egne borgere. Regjeringen vil også fremover arbeide for å fremme returavtaler med slike land, sier Solberg.

Kan utgjørde en trussen

Selv om PST ikke vurderer det som sannsynlig at asylsøkere kommer til Norge med voldelige hensikter, sier statsminister Erna Solberg (H) at asylsøkere kan utgjøre en terrortrussel på lengre sikt.

I sin trusselvurdering knyttet til asyltilstrømningen har PST uttalt at asylsøkere knyttet til ekstrem islamisme ikke fremstår som en sentral bekymring på kort sikt.

– Den økte asylanttilstrømmingen vurderes i første rekke å få negative følger for trusselbildet knyttet til det høyreekstreme miljøet i Norge. Motstand mot innvandring er en viktig mobiliseringsfaktor for dette miljøet. Dette er det viktig å ha en beredskap for og holde øye med fremover, sa Solberg.

Hun la imidlertid til at ting kan endre seg over tid:

– På lengre sikt er det mulig at enkelte asylsøkere vil kunne utgjøre en terrortrussel i Norge. Asylsøkere er en sårbar gruppe for radikalisering, men her vil det også være store variasjoner, sa statsministeren i sin redegjørelse om flyktningsituasjonen i Stortinget tirsdag formiddag.

Hun sier en annen utfordring er omfanget av menneskesmugling.

– Politiet arbeider med å avdekke menneskesmugling ved ankomst til Norge. Aktuelle tilfeller følges opp og etterforskes som alvorlig kriminalitet, fastslår hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Blir dette BMWs neste bestselger?

Gigantoppkjøp i øl

Olje tynger Oslo Børs fra start

Se DNTV: Vann i verdensrommet

Vann i verdensrommet
Astronaut Scott Kelly tilsetter farger, og etter hvert en brusetablett til en vanndråpe i verdensrommet. Eksperimentet ble gjort for å teste et helt nytt høyoppløsnings-kamera,
01:01
Publisert: