Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke uten videre åpne dørene til jobbmarkedet for asylsøkere, selv om et flertall på Stortinget ber regjeringen se på dette.

– Det er viktig å ha en identitetsavklaring for å gi midlertidig arbeidstillatelse. Det er viktig å ha kontroll med hvem som er i landet, sa statsministeren til Stortinget tirsdag.

Etter at hun hadde redegjort for flyktningsituasjonen, tok flere partiledere til orde for at asylsøkerne må få mulighet til å jobbe.

– Det er helt klar at dette er en kamp vi må kjempe for å få til, konstaterer Venstre-leder Trine Skei Grande.

– De er her uansett

Hun mener at statsministerens sikkerhetsargument ikke holder vann.

– De er jo her uansett. Sikkerhetsvurderingen har ikke noe å gjøre med om de sitter på asylmottak eller om de jobber i kassa på Rimi, sier Venstre-lederen, som dessuten tror de som kommer nå er lettere å identifisere enn dem som har kommet tidligere.

– Det er ikke noen vits i å fikse på identiteten sin hvis du vet du får opphold.

Hun viser til at «jobbeforbudet» ble innført under Arbeiderpartiets styre, og at også dette partiet nå er på glid.

I en innstilling fra kommunalkomiteen forrige uke, sluttet både Høyre, Frp, KrF, Venstre og SV opp om å be regjeringen vurdere forslag som gjør enklere å få midlertidig arbeidstillatelse mens asylsøknaden er til behandling.

I dag må søkerne vente til de har vært i asylintervju før de kan jobbe. Mens bunken av asylsøknader nå vokser, vil også ventetiden for intervju vokse.

Tidligere integrering

Statsminister Erna Solberg redegjorde tirsdag for flyktningstrømmen til Europa og Norge i Stortinget.

Flere partier påpekte i etterkant at regningen for å ta imot opptil 55.000 asylsøkere innen utgangen av 2016, blir lavere dersom de nyankomne raskt kommer i jobb og kan forsørge seg selv.

I dag må mange vente på bosetting i kommunene før de kan gå i gang med norskopplæring og få hjelp til å komme seg i jobb eller utdanning. Flere partier ønsker nå å starte integreringsprosessen allerede i mottakene, før søkerne har fått svar på søknaden sin.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.