– Men det er fortsatt stor usikkerhet om hva slags inndekning regjeringen vil foreslå, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til NTB.

Statsminister Erna Solberg (H) varslet fra Stortingets talerstol tirsdag asylkostnader på 40-50 milliarder kroner de nærmeste fem årene, hvis 40.000-50.000 asylsøkere får opphold.

Solberg bygger sine anslag på Utlendingsdirektoratets siste prognoser, som viser at 23.000 asylsøkere kommer til Norge i år og 33.000 neste år. Hver asylsøker koster samfunnet rundt 1 million kroner over fem år.

Samtidig gir de mange nye asylsøkerne høyere aktivitet i norsk økonomi.

– Dette har umiddelbare og sterke aktivitetseffekter, sier Dørum.

Han viser til at militærleirer og andre bygninger må rustes opp for å huse flyktningene, som også skal forsynes med mat og andre tjenester som krever personale.

– Dette går ganske rett mot innenlandsk etterspørsel, sier Dørum.

Regning senere

Gitt at anslagene er riktige, vil ikke den økte asyltilstrømningen få dramatiske følger for norsk økonomi neste år, understreker Dørum.

– Hvor mye utgiftene vil øke fra 2016 til 2017, er helt avhengig av hvor mange nye som kommer i 2017, og hvor mange av dem som har kommet, som får opphold, sier Dørum.

Han viser til at ekstrakostnaden neste år vil kunne forsvares med at situasjonen er helt ekstraordinær, men at dette vil endre seg om noen år.

– Hvis dette blir en permanent tilstand, kan man ikke lenger snakke om en «force majeure». Da vil man ikke lenger kunne late som om disse utgiftene er ekstraordinære, man vil måtte håndtere dem på samme måte som andre utgifter, sier sjeføkonomen.

Kutt blir tema

I regjeringens budsjettforslag for 2016 ble oljepengebruken trappet kraftig opp og økt til 194 milliarder kroner. Regjeringen skal nå forhandle om budsjettet med KrF og Venstre, som allerede har varslet at partiet vil stramme inn bruken av oljepenger.

Samtidig skal regjeringen om kort tid legge fram en tilleggsproposisjon om mottak av flyktninger.

De langsiktige samfunnsøkonomiske kostnadene ved asylsøkerstrømmen vil være avhengig av arbeidsdeltakelsen, ifølge Solberg, som vil se på mulige kostnadsreduksjoner i mottakssystemet.

– Vi er nødt til å få kostnadene ned. Asylsøkerne skal få et godt og forsvarlig, men nøkternt tilbud, sier hun.

Men når regjeringen kommer med kutt i ytelsene til eldre innvandrere eller til familiegjenforening, slik den alt har varslet, kan det bli trøbbel med opposisjonen, antyder Dørum.

– Da kan det tenkes at opposisjonen heller vil gi penger til asylsøkerne enn til skattelettelser, sier han.

Mens det i 2014 kom 11.480 asylsøkere til Norge og i 2013 11.983, anslår UDI en tredobling i antallet årlige ankomster neste år.

Les også:
Erna Solberg: Det vil ikke skje smertefritt
Hareide ber finansministeren rydde opp i «kaoset hun skapte» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Vann i verdensrommet

 
Vann i verdensrommet
Astronaut Scott Kelly tilsetter farger, og etter hvert en brusetablett til en vanndråpe i verdensrommet. Eksperimentet ble gjort for å teste et helt nytt høyoppløsnings-kamera,
01:01
Publisert: