Politidirektoratet kuttet Økokrims budsjett i vår, og nå har konsekvensene begynt å bli synlige, skriver Klassekampen.

– Vårt budsjett ut 2015 er særdeles stramt. Det er ikke til å komme forbi. Nå har vi lagt ambisjonsnivået deretter, sier Økokrim-sjef Trond Eirik Schea til avisen.

Han beskriver en situasjon hvor reisebudsjettet er kraftig kuttet, og flere saker må droppes fordi de krever internasjonal etterforskning.

– Vi har store saker hvor det står utenlandsetterforskning på vent nå. Det betyr at vi ikke får hentet ut bevis og rettsanmodninger før til neste år, sier Schea.

Ansatte som nå slutter i Økokrim blir ikke erstattet før neste år.

Har bremset aktiviteten

Økokrims budsjett avgjøres av Politidirektoratet, som igjen får sine midler fra Justisdepartementet. Dermed settes rammene for Økokrim først en stund etter at statsbudsjettet for 2016 blir vedtatt.

– Vi har bremset vår aktivitet i 2015, så får vi se hva som skjer i 2016, sier Økokrim-sjefen til Klassekampen.

Han vedgår at det med dagens økonomiske situasjon ville blitt problematisk for Økokrim om det dukket opp en ny sak i samme størrelsesorden som Yara-saken.

I juli ble tidligere Yara-sjef Thorleif Enger dømt til tre års fengsel for grov korrupsjon, etter omfattende etterforskning fra Økokrim.

Oslo tingrett dømte også tre tidligere direktører til mellom to og to og et halvt års fengsel.

– Kutt på 10 millioner kroner

Det var Dagens Næringsliv som først meldte om budsjettkuttene i Økokrim i april i år. I et såkalt disponeringsskriv fra Politidirektoratet ble tildelingen til Økokrim redusert fra 151,7 millioner kroner til 148,1 millioner kroner.

I tillegg til dette ble Økokrim ilagt en rekke ekstraoppgaver, og avisen beregnet at den totale effekten utgjorde at Økokrim fikk 10 millioner kroner mindre å rutte med i år.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justis- og beredskapsdepartementet var uenig i at kuttet var så høyt.

– Det er ikke riktig at det er kuttet ti millioner kroner. Noe av det som gjør at totalbudsjettet er lavere enn i fjor, er mva-kompensasjon og midler som settes av til ikt-reform i Politidirektoratet. Økokrim har fått to nye juriststillinger finansiert i budsjettet, sa han til Dagens Næringsliv.

Brein-Karlsen vedgikk at de frie driftsmidlene til Økokrim er litt strammere, men sa at dette var et ledd i å legge til rette for bedre effektivisering i politiet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Norske banker mer attraktive for kriminelle enn tidligere