Torsdag publiserte forskere en rapport som viser at forbruket av olje vil være høyere i 2030 enn i dag selv om klimapolitikken legges om slik at FNs togradersmål blir nådd.

Ifølge beregningene i rapporten vil oljeforbruket begynne å falle først rundt 2040, når omfanget av elbiler for alvor tar seg opp verden over. Konklusjonen er stikk i strid med hva mange i miljøbevegelsen har hevdet.

Mens kullforbruket kan reduseres nokså umiddelbart som følge av at fornybar energi erstatter kull i kraftproduksjon, vil oljeforbruket først gå ned når transportsektoren for alvor blir elektrifisert, og det tar tid, mener forskerne.

Rapporten ble presentert på FNs klimamøte i Bonn torsdag, og en av forfatterne bak rapporten er Elmar Kriegler, som også er blant hovedforfatterne bak den siste rapporten fra FNs klimapanel.

-Det vi har hevdet hele tiden

Olje- og enerigiminister Tord Lien (Frp) har ikke lest rapporten som ble presentert torsdag. Han er imidlertid ikke overrasket over konklusjonen om at oljeforbruket vil øke.

– Det er det vi har hevdet hele tiden. Over 80 prosent av energikonsumet som finnes i verden i dag, er dekket av fossile energikilder. Det er og forblir kull som er den store driver for klimaendringer og det er i form av redusert kullforbruk eller karbonfangst av kull at utslippene vil gå ned. Det er ikke bare rom for, men også behov for, den norske oljereserven i mange tiår fremover - også innenfor en ramme hvor hensynet til togradersmålet blir ivaretatt, sier Lien.

Også administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i oljeselskapenes interesseorganisasjon, Norsk Olje og Gass, sier konklusjonen er i tråd med hva bransjen har ment lenge.

- Den debatten vi har hatt i Norge, der enkelte går så langt som å si at man burde stoppe oljeproduksjonen i Norge, innebærer at man argumenterer for at oljevirksomheten burde flyttes til land som har høyere klimautslipp i produksjonen, sier han.

Schjøtt-Pedersen mener mange norske miljøvernere forsøker å gi inntrykk av at det ikke er behov for norsk olje og gass fremover, og at de har forledet den norske opinionen.
- Miljøbevegelsen feilinformerer bevisst. At det er økt behov for olje og gass fremover, er noe alle som er opptatt av energiforsyneningen har visst lenge.

- Skrekkelig bratt

Leder i miljøstiftelsen Zero, Marius Holm, avviser feilinformasjon.

Han er ikke overrasket over at den EU-finansierte rapporten konkluderer med at oljeforbruket vil være høyere i 2030 enn i dag, men påpeker at det er basert på at forbruket av kull reduseres.

- Forutsetningen for at skal være plass til mye olje i 2030 er at man legger ned veldig mye kull nå. Men dessverre er det mer sannsynlig at man bruker opp mer av karbonbudsjettet enn i den optimale kurven. Da vil omstillingen til lavutslippssamfunnet vil neppe følge en behagelig og gradvis kurve, sier Holm.

Han påpeker dessuten at scenariene forskerne har lagt til grunn for å nå togradersmålet innebærer at det på et tidspunkt må bli negative utslipp av CO2.

- Det innebærer at man skyver problemet over på neste generasjon, sier Holm.

Han mener oljebransjens tilnærming er risikabel, og viser til at det tar mange år fra myndighetene åpner et felt for oljeaktivitet og til det kommer i produksjon.

- Når vi snakker om oljepolitikk må vi forholde oss til investeringer og da må tidsperspektivet være langt. Perspektivet for nye oljefelt vil være årene 2025 til 2060. Det kan være at det er samme oljeetterspørsel i 2030, men den vil måtte falle skrekkelig bratt etter det for å nå togradersmålet, sier Holm.

 

Les også:

- Jeg har ikke vært borti noe tilsvarende

- Handelsstanden har rett og slett skapt seg en ny sesong

Etterforskningen mot Funcom-innsiderne fortsetter  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.