Helseminister Bent Høie (H) vil ha e-sigaretter med nikotin i norske butikker.

Forbrukerne skal heretter slippe å måtte kjøpe elektroniske sigaretter med nikotin på nettet, dersom lovforslaget som regjeringen tirsdag sender ut på høring, blir vedtatt.

– Vi foreslår en del endringer i tobakksskadeloven som følge av EUs nye tobakksdirektiv. Dette er vi pålagt å følge, sier helseminister Bent Høie til NTB.

Direktivet gjelder imidlertid ikke e-sigaretter. Om lag 50.000 nordmenn røyker i dag e-sigaretter, og mange bruker det som et hjelpemiddel for å slutte å røyke.

– Her har vi valgt å foreslå at både salg og bruk av e-sigaretter reguleres på samme måte som vanlig røyketobakk, unntatt når det gjelder oppstillingsforbud og standardisering av tobakkspakker, sier Høie.

Samme røykeforbud

Regjeringen vil dermed ha slutt på at e-sigarettrøykere kan dampe på munnstykkene sine på steder der røykeforbudet gjelder. I dag er det opp til eieren av lokalene å tillate, eller forby, røyking av e-sigaretter.

Bakgrunnen er en rapport fra Folkehelseinstituttet som viser at de nikotinrelaterte farene ved passiv damping er de samme som ved passiv tobakksrøyking, særlig for personer med hjerte- og karsykdommer, barn og gravide.

I tillegg peker helsemyndighetene på at enkelte e-sigaretter er svært like sigaretter, og at det kan være vanskelig å se forskjell på røyk og damp i et lokale, noe som gjør tilsynsmyndighetenes arbeid vanskeligere.

Skepsis

Kreftforeningen er skeptisk til å tillate e-sigaretter med nikotin, blant annet fordi det kan skape nikotinavhengighet.

– Og vi vet jo også lite om helsemessige konsekvenser på lang sikt, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, til TV 2.

Høie er enig i at bruk av e-sigaretter ikke er uten helserisiko.

– Men vårt forslag vil være en forbedring av dagens situasjon. Vi vil både få regulert bruken og få oppklart en del misforståelser om at dette ikke er helseskadelig, fremholder han.

– Samtidig er det en helsegevinst ved at folk går over til e-sigaretter, sier helseministeren.

Mentolsigaretter forbudt

I tråd med EU-direktivet skal også røyketobakk med nye smakstilsetninger forbys, mens mentolsigaretter skal vekk innen 2020. Dermed er det over og ut for de nye «click 'n roll»-sigarettene med en smakskapsel i filteret.

I tillegg går regjeringen inn for å innføre en nøytral, standardisert innpakning for alle tobakksvarer.

– Det vil komme et lovforslag over jul om dette, sier Høie.

Forslaget vil imidlertid ikke omfatte sigarer, sigarillos og pipetobakk.

Større merker

Samtidig skjerper EU-direktivet reglene for merking av tobakksvarer. Heretter skal advarslene om at røyking dreper dekke halvparten av overflaten på pakker med røyketobakk og en tredel av overflaten på andre tobakksprodukter.

I tillegg skal røyketobakk også merkes med at «tobakksrøyk inneholder over 70 kreftfremkallende stoffer».

– Vi vet at tydeligere helseadvarsler virker og bidrar til at folk ikke begynner med tobakk, sier Høie.

Les også: Oljetopp kutter 10-12 prosent av arbeidsstyrken
- Oljeindustrien har lagt seg til noen uvaner med skreddersøm og «Rolls Royce-løsninger», men nå må det i større grad bli kopiløsninger
- Forsterker historien om et mettet marked

Se DN Tv: - De står helt foran og snakker i mobiltelefonen om konfidensielle ting

Triksene for en smertefri sikkerhetskontroll
I fjor var foredragsholder og forfatter Cecilie Thunem-Saanum på Oslo Lufthavn 180 ganger.
02:24
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.