Dagens Næringsliv har i en serie artikler rettet søkelyset mot den såkalte delingsøkonomien; der varer og tjenester formidles mellom brukere ved hjelp av internett og smarttelefoner.

Blant dem som følger utviklingen med stor interesse, er statsminister Erna Solberg (H). Hun snakket om fenomenet da hun gjestet Virkekonferansen onsdag.

- La meg stoppe opp litt ved delingsøkonomien. For noen år siden var det få som forstod hvor stor delingsøkonomien kom til å bli. I dag kjenner vi alle Airbnb, Uber og andre deletjenester

Saken fortsetter under.

Se DNtv: Ville Erna Solberg satt seg inn i en Uber-drosje?

Ville statsministeren satt seg inn i en Uber-drosje?
Statsminister Erna Solberg mener den nye delingsøkonomien er "spennende"
02:46
Publisert:
 

Skaper debatt

- Delingsøkonomien kan føre til fleksibel og mer effektiv bruk av ressursene våre. Nye aktører bidrar til økt konkurranse, lavere kostnader og ny innovasjon, sa Solberg under Virkekonferansen.

Virke er Norges nest største arbeidsgiverorganisasjon, med medlemsbedrifter fra bransjer som handel og teknologi. For forsamlingen, understreket Solberg at delingsøkonomien også skaper debatt.

Statsministeren pekte blant annet på problematikken knyttet til det som ofte «faller på siden av gjeldende regulering».

- Det vekker reaksjoner blant etablerte virksomheter, som mener konkurransen er urettferdig. Det vekker også reaksjoner blant fagforeninger, som er bekymret for uavklart status til dem som jobber i de nye sektorene, sier Solberg.

Les alt om delingsøkonomien på DN.no

Vil legge til rette

BI-professor Hilde Bjørnland, som også deltok på konferansen, er ikke i tvil om at delingsøkonomien vil fortsette å vokse i Norge.

- Jeg er mye i USA, og der går det den veien. Selv har jeg tro på at digitalisering kan ha et enormt effektiviseringspotensial: at du for eksempel kan ta drosjer på en mer effektiv måte enn vi gjør nå, sier hun til DN.

Regjeringen vil legge til rette for de nye mulighetene for bedre tjenester og økt vekst som delingsøkonomien gir, understreker statsminister Solberg.

- Vi skal være åpne for ny teknologi og nye løsninger. Det gir bedre tjenester, produktivitetsgevinster og øker velferden, sier statsministeren.

- Vi må likevel forsikre oss om at dette ikke er i strid med gjeldende lover og reguleringer. Vi må stille samme kravene til nye aktører som til eksisterende og forsikre oss om at nye og etablerte aktører står overfor like vilkår, tilføyer hun.

Les mer:

Han kjører Uber, leier ut rom på Airbnb og har startet et vaskeselskap uten ansatte

  Champ skal bli treningens «Uber» og «AirBnB»

Se DNtv: Kristian Monsen Røkke: - Nedturen vil vare

Kristian Monsen Røkke: nedturen vil vare
32-åringen tar med seg erfaringen fra USA når han skal lede Akastor gjennom krisen
02:04
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.