De 15 forslagene fra Høyre og Frp omfatter blant annet begrensninger i familiegjenforening, bruk av midlertidig opphold, raskere retur av personer uten beskyttelsesbehov og tilsidesettelse av en regel som sier at hvis du ikke har fått behandlet asylsøknaden innen 15 måneder, skal du få oppholdstillatelse.

– Vi håper på vilje på Stortinget til handling nå, og vi må raskt få på plass tiltak som virker, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland på en pressekonferanse i Stortinget mandag kveld.

Forslagene er oversendt til Venstre og KrF, men regjeringspartiene Høyre og Frp håper at også andre partier vil slutte seg til innstramningene.

– Hovedhensikten er å sende signal om at Norge skal være et land som tar imot folk med beskyttelsesbehov. De som ikke har dette behovet, skal returneres, sier Høyres Trond Helleland.

Regjeringspartiene vil også sørge for at asylsøkere ikke får bedre ytelser i Norge enn i andre sammenlignbare land.

– Nivået på ytelsene til asylsøkere skal være av en slik art at Norge ikke fremstår som økonomisk attraktivt i forhold til andre europeiske land, lyder forslag nummer 9.

– Steinhardt krav

Frp ga i forrige uke uttrykk for at det var viktigere med innstramming enn et bredt forlik på Stortinget. Nå inviterer altså partiet sammen med Høyre de øvrige partiene til en felles enighet om innstrammingstiltak, og Nesvik sier til NTB at alle partier er velkomne, selv innstrammingsmotstanderne SV og Miljøpartiet De Grønne.

– Vi inviterer til et bredest mulig flertall og ønsker at flest mulig partier stiller seg bak. Det viktigste for oss er at det er et flertall bak forslaget, sier Nesvik.

Å se på liberaliseringsmuligheter i asylpolitikken er totalt uaktuelt for begge de to regjeringspartiene.

– Det er et steinhardt krav fra vår side om at nå må det en innstramming til. Å sette seg ned og se på liberalisering er helt uaktuelt. Det er feil tidspunkt å se på liberalisering når det er rekordstor ankomst til Norge og svært mange av dem er uten beskyttelsesbehov, sier Helleland.

– Forslag knyttet til å liberalisere vil være helt feil fokus i denne saken, istemmer Nesvik.

Ingen grensestengning

Når det gjelder Frps opprinnelige ønske om å stenge grensen til Russland, er Helleland klar på at dette er altfor drastisk og ikke riktig medisin. Punktet forsvant også da de to regjeringspartiene samkjørte sine krav, og det første punktet på listen over innstrammingstiltak er det nærmeste Frp kommer grensestenging:

«Stortinget ber regjeringen sikre retur av personer som søker asyl til Norge og som har hatt opphold i Russland, og gi dette arbeidet høyeste prioritet».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Dette er det dyreste armbåndsuret som noensinne er solgt

Analysesjef: Nå snur det for Kina

Baksaas går ut av Telenor-styrer

Se DNtv: Derfor kan «hipp og trendy» kapselkaffe aldri smake bra

De har smakt på 400.000 kopper kaffe de siste 15 årene
Kaffesmakerne Roger Wilhelmsen og Tore Flåten hos Joh. Johannson Kaffe blir aldri lei den sorte drikken.
02:29
Publisert: