- Det skaper ikke tillit. Jeg synes det høres ganske merkelig og ganske utrolig ut at man på en cv oppfører noe man ikke har.

Det sier stortingsrepresentant Øyvind Korsberg, som sitter i Næringskomiteen for Fremskrittspartiet, etter at det torsdag ble kjent at Telenors administrerende direktør Sigve Brekke har ført opp på cv'en en grad han ikke har.

Det er bladet Kapital som torsdag skriver at Brekke har påberopt seg en bachelorgrad fra Høgskolen i Telemark - tidligere Telemark Distriktsskole. Finanstidsskriftet viser til opplysninger fra skolen, og hevder at det hele var en bløff.

I Kapital svarer Sigve Brekke at opplysningene er feil, og at han har en grad. Nå er hukommelsen blitt bedre, og torsdag formiddag innrømmer Brekke overfor DN at han ikke har graden som står på cv'en.

- Syltynn bortforklaring

Telenors informasjonssjef Atle Lessum skriver i en epost til DN at Brekke beklager at han har vært upresis, og at Telenor og Brekke selv er igang med å korrigere de stedene der det feilaktig har vært oppført at han har en grad fra Bø.

Ifølge Lessum gjennomførte Brekke 38 av de 40 vekttallene som kreves for å være en Høyskolekandidat ved skolen, og at en seminaroppgave ville gitt ham de to siste vekttallene. 

"Grunnen til at Brekke ikke skrev denne oppgaven var at han ble svært engasjert i politikken den gangen for over 30 år siden, og prioriterte det politiske arbeidet.", skriver Lessum i e-posten til DN torsdag morgen.

Korsberg synes begrunnelsen er tynn.

- Dette høres som en syltynn bortforklaring. En utdannelse er en utdannelse når den er fullført. Man kan ikke påberope seg en utdannelse før den er fullført uansett hvor lite man mangler, sier Korsberg.

Han mener det må bli opp til styret i Telenor å vurdere om saken bør få konsekvenser.

- Jeg ser det som helt naturlig at styret tar en runde ettersom man har ansatt en person som ikke har gitt korrekte opplysninger, sier Korsberg.

Kapital skriver at saken er ekstra spesiell ettersom Brekke, da han som statssekretær i 1996 søkte om et forskningsopphold på Harvard, hevdet han å være «høyskolekandidat». Denne tittelen har han aldri hatt, ifølge finanstidsskriftet, som igjen viser til opplysninger fra skolen.

Graden skal ha vært ført opp på Brekkes CV fra 2004 til 2014 - mens han hadde sjefsjobber for Telenor i Asia. Bacherlorgraden er fjernet fra cv'en etter 2014.

Håper ikke vekttallene er i etikk

Leder i næringskomiteen, Geir Pollestad fra Senterpartiet, tror ikke Brekkes cv-rot vil føre til at han må gå av som toppsjef.

- Juks med cv er jo ikke bra og det er alvorlig. Litt spøkefullt kan jeg jo legge til at jeg håper ikke det er to vekttall i etikk han mangler. Men dette er ikke en sak jeg mener Stortinget bør blande seg borti, sier Pollestad.

Han viser til at saken ligger tilbake i tid og at Brekke har beklaget.

- Det må være rom for tilgivelse selv for toppledere. Jeg lar meg ikke hisse veldig opp og klarer ikke se for meg at dette ender med at Telenor får en ny toppsjef. Det er uansetts styret som bestemmer hvem som er toppsjef, sier Pollestad.

- Kunne sikkert vært verre

Gunnar Gundersen, som sitter i næringskomiteen for Høyre, synes saken er beklagelig, men vil overlate til styret i Telenor å vurdere saken.

- Det er selvfølgelig beklagelig når sånt skjer. Samtidig vil jeg tro Brekke er den første til å angre på at han har gjort det, sier Gundersen.

Else-May Botten, som sitter i Næringskomiteen for Arbeiderpartiet, synes ikke feilen er alvorlig nok til at den bør få konsekvenser for Sigve Brekke.

- Det kunne sikkert vært verre ting å gjøre. Det innebærer ikke noen katastrofe, sier Botten til DN.

Hun mener likevel det ikke er bra at cv'en ikke har vært korrekt.

- At man er redelig, det må man forvente fra alle, fra topp til bunn, sier Botten.

DN har vært i kontakt med Høyres Erik Skutle, SVs Bård Vegar Solhjell og Aps Jette Christensen i Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Ingen av dem ønsker å kommentere saken.

Les også:

Rekordhøy pris for asiatisk leilighet

Brekke bekrefter feilaktig cv

 

Se DN TV: Sigve Brekke nekter juks

Sigve Brekke nekter juks
Konsernsjef i Telenor Sigve Brekke mener han ikke har jukset med sitt CV.
01:26
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.