SSB-forsker Erlend Eide Bø har sett på hva som vil skje dersom det innføres boligskatt i Norge. Han har kommet fram til at det vil gi 18 prosent lavere boligpriser og 40 milliarder i økte skatteinntekter. Skattesystemet vil også bli 20 prosent mer omfordelende, skriver Klassekampen.

– Politikerne bør øke skatten på bolig. Det er en god idé både av hensyn til fordeling og en mer effektiv økonomi, sier Erlend Eide Bø. Han har i studien lagt til grunn at det betales formuesskatt av hele boligens verdi og personskatt for gevinsten av å eie egen bolig, beregnet til tre prosent av boligens verdi.

- Ikke på blokka vår

Bøs klare anbefaling er likevel ikke nok til å få Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, til å endre standpunkt.

– Økt skatt på bolig er ikke på blokka vår. Eierlinjen i norsk politikk har ført til at de fleste kan eie egen bolig, og er en viktig årsak til at formuen i Norge er likere fordelt enn i de fleste andre land.

Hun utelukker ikke muligheten for endringer på sikt, men sier det er mest aktuelt å kombinere det med skattelette på andre områder, slik at de fleste ikke får økt belastning.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: SV snur om boligskatt