Tiltakene kommer etter at Sveriges statsminister Stefan Löfven tirsdag sa at landet ikke lenger kan håndtere flyktningsituasjonen, og at de vil iverksette tiltak for å redusere tilstrømmingen av flyktninger.

Den opptrappede grensekontrollen i Norge skal i første omgang vare i ti dager, opplyser Justisdepartementet til NTB.

– Vi kan ikke vente til det samme skjer i Norge. Derfor har vi allerede satt i gang en rekke tiltak, men vi må også følge nøye med på hva andre land gjør og handle raskt, sier statsminister Erna Solberg (H).

Solberg har derfor bedt justisminister Anders Anundsen (Frp) om å innføre strengere grensekontroll.

Kontroll på ferjene

Dermed får ferjeselskapene plikt til å kontrollere alle sine passasjerer.

– Det har de en plikt til når vi innfører grensekontroll. Da har de plikt til å sørge for at de ikke tar med folk som ikke har reisedokumenter, sier Solberg til TV 2.

Også ved Norges grense til Sverige blir grensekontrollen strengere, og det vil bli foretatt identitetskontroller på busser og tog, sier Solberg til kanalen.

Lovendringer

– Sverige varsler nå en rekke lovendringer. Jeg vil understreke at et flertall av disse lovendringene enten er gjeldende norsk lov allerede, eller de er foreslått av regjeringen i høst, sier statsministeren.

Hun understreker at Norge fortsatt vil bruke Dublin-avtalen for å returnere asylsøkere som kommer fra Sverige til Norge. Hun sier regjeringen vil kontakte EU for å uttrykke bekymring over det hun kaller en manglende opprettholdelse av Schengens grenser.

Statsministeren sier også at ytterligere innskjerping av grensekontrollen på land vurderes fortløpende.

Les også:
Sverige strammer inn asylpolitikken
- Naboene er rett og slett redde når det kommer så mange
- Vi står nå overfor en ekstraordinær situasjon
Ap vil at asylsøkere skal bidra mer på mottakene

Se DN Tv: Her blir den russiske jagerbomberen skutt ned

Her blir det russiske militærflyet skutt ned
Kampflyet som tirsdag ble skutt ned etter at det krenket tyrkisk territorium, var et russiskbygd Su-24-fly, ifølge kilder på kontoret til Tyrkias president.
00:28
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.