Anundsen kunngjorde nyheten da han talte til landsmøtet til Politiets Fellesforbund onsdag.

Justisministeren mener diskusjonen om bevæpning må baseres mer på faglige vurderinger og mindre på hva man tror og føler.

– Det handler om hvilke verktøy politiet skal ha i fremtiden, og det er en stor og åpen diskusjon som må tas på annet grunnlag enn føleri, sa Anundsen.

Krever stortingsbehandling

I forkant av landsmøtet hadde Politiets Fellesforbund gitt justisministeren klar beskjed at spørsmålet må få en grundig vurdering.

– Etter at utvalget har kommet med sin innstilling, ønsker vi at spørsmålet om bevæpning av norsk politi behandles av Stortinget slik at vi kan få en permanent bevæpning, sa PF-leder Sigve Bolstad til Dagbladet.

Samtidig gjorde Anundsen det klart at han må ta hensyn til Politidirektoratets syn når det gjelder om den midlertidige bevæpningen skal utvides når den løper ut 1. desember.

– Det skulle tatt seg ut om vi hadde en justisminister som mente han kan politifaget bedre enn Politidirektoratet, sa Anundsen.

Han mener spørsmålet har modnet i samfunnet, og at det nå er en åpenhet for å se på bevæpning på nytt. Terrorangrepet i Paris og andre hendelser den siste tiden har ført til en holdningsendring hos både vanlige folk og politikere den siste tiden, mener justisministeren.

Forventer kulturendring

I talen til Politiets Fellesforbund utfordret Anundsen politiet selv til å jobbe med holdninger og intern kultur. Nøkkelord var bedre dialog og mer åpenhet.

Anundsen trakk fram Robin Schaefer, som onsdag ble tildelt PFs Ildsjelpris for sin rolle som varsler i Monika-saken i Hordaland.

– Det er viktig å ha en kultur for å snakke sammen. Når man påpeker feil og mangler, skal man bli lyttet til, ikke bli sett på som en urokråke, sa Anundsen.

De mange ulike granskningene av Monika-saken bør uansett følges opp med en mer overordnet gjennomgang, ifølge Anundsen.

– Kanskje en semi-kommisjon eller en annen form for samarbeid. Vi må dra ut læringspunkter av det som skjedde, sa han.

Tok selvkritikk

Holdninger og kultur blir viktig arbeid i de nye politidistriktene som kommer på plass i politireformen. De nye politimestrene blir unevnt av Kongen i statsråd fredag.

Politiets Fellesforbund har kritisert prosessen for å ha vært bundet opp allerede fra starten og at aktuelle kandidater som manglet juridisk bakgrunn, ble silt ut.

Anundsen tok selvkritikk, og gjorde det klart at Justisdepartementet skal gjøre en bedre jobb neste gang.

– Vi burde vært mer bevisst i utlysningstekstene. Det handler om at vi så etter søkere på et visst nivå, men det betyr ikke at de med lang praktisk erfaring ekskluderes, sa Anundsen.

– Det er ikke sikkert utfallet ville blitt annerledes. Men det er klart, ikke alle jurister er gode ledere, og ikke alle gode ledere er jurister, sa han. (©NTB) (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.