Inntil milliardformuen ble flyttet ut av kommunen, hadde Hole rundt 50 prosent høyere skatteinntekter enn en norsk gjennomsnittskommune, melder NRK. Nå gjør et underskudd på 50 millioner kroner at politikerne må diskutere kutt.

Flere av innbyggerne tror de folkevalgte har lukket øynene for en dag de visste måtte komme.

– Jeg tror de bare dyttet det foran seg, uten å tenke på at Thon-pengene kom til å forsvinne, sier en kvinne og får støtte fra en annen.

– Jeg leste en gang at dette hadde de tatt høyde for, men det virker ikke sånn.

Har tæret på sparepengene

Ordfører Per Berger (H) er ikke enig i dette. Han sier høy befolkningsvekst har spist opp sparepengene som skulle være en buffer.

– Det ble lagt til side fond for framtidige utfordringer. Rundt år 2000 var fondet på mellom åtte og ti millioner kroner. Men kommunen har hatt en enorm vekst og utvikling siden det, med nest størst befolkningsvekst i landet, sier Berger. Han sier det er tjenestetilbud til innbyggerne som har tæret på sparepengene.

Nå ligger det altså an til et kraftig underskudd, i tillegg til at Høyre, Frp og KrF vil bygge opp en ny buffer allerede til neste år. Til sammen vil det kreve 70 millioner kroner i innsparinger i 2016. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også:  Kommunal skattesmell etter Olav Thon

Reform kan ende med bare sju færre kommuner