- Det er en fantastisk atmosfære i denne byen, men det er mye politi og barrikader og mange steder som er sperret av, sier statsminister Erna Solberg (H).

Søndag ettermiddag landet hun i Paris for å delta ved åpningen av FNs klimatoppmøte sammen med rundt 150 andre stats- og regjeringssjefer.

- Jeg er betinget optimist, sier Solberg når hun møter norsk presse søndag kveld på Trocadero i hjertet av den franske hovedstaden.

Den opprinnelige planen var at den norske statsministeren skulle møte pressen og legge ned en rose ved Place de la Republique, men etter sammenstøt mellom demonstranter og politi tidligere på dagen, måtte Solberg velge et nytt møtested. Ifølge Reuters brukte politiet tåregass mot rundt 200 demonstranter, som Solberg overfor norsk presse omtalte som anarkister.

Søndag var det også en stor, fredelig demonstrasjon i Paris, der rundt 10.000 mennesker deltok, ifølge Reuters.

Tror på avtale

- Jeg tror vi får en avtale, jeg er bare litt usikker på om avtalen kommer til å være god nok på de mekanismene som skal til. At vi kan forsterke de nasjonale målene som nå gis fremover sånn at vi ikke overstiger togradersmålet, sier Solberg dagen før det to uker lange klimamøtet starter.

- Hva skal til for at en klimaavtale kan kalles for god?

- Det er særlig dette med transparens i undersøkelse og vurdering av om landene faktisk møter forpliktelsene, og så må det være mekanismer for å stramme litt mer til. Det vil være viktige kriterier for en god avtale, sier Solberg.

Hun tror dette blir noen av de vanskeligste spørsmålene i forhandlingene, sammen med spørsmålet om byrdefordelig.

Peker på India

- Det er noen land som fortsatt mener at den økonomiske verden er som den var for 25 år siden. At vi skal forholde oss  til det. Det er den ikke. Det er helt nye land som har god økonomisk utvikling og høye utslipp. For eksempel et stort land som India, som har vært veldig toneangivende på spørsmålet om hvilke land som ta belastningen og hvilke som ikke skal det. Men vi må komme vekk fra det som var 1990-verden til det som er 2015, sier Solberg, som likevel mener det mulig.

- Jeg tror at det er mulig. Når vi ser at USA og Kina har avtaler seg imellom og har skapt gode løsninger. Og vi vet at egeninteressen til flere land er at de skal bidra. Men for en stor global avtale er nok hindrene litt der.

Etter ankomsten fiikk Solberg en rask orientering av Norges klimaforhandlingsleder Aslak Brun. Selv om konferansen formelt åpner først mandag, har forhandlingsdelegasjonene startet en dag i forveien for å rydde en del formaliteter til side. Om orienteringen hun fikk, sier Solberg dette.

- Det er en god stemning. Det er håp om bevegelse. Det kommer forpliktelser. Og bidrag økonomisk. I morgen er det sikkert mange land som kommer til å annonsere ulike tiltak.

Les også om professoren som har null tiiltro til at politikerne kommer til å få til noe som monner:
Kaller optimismen ren og skjær «bullshit» dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.