– Forsøkene våre viser at stedsansen til de mannlige deltakerne er mer effektiv. De finner rett og slett raskere fram, sier Carl Pintzka, lege og doktorgradsstipendiat hos Institutt for nevrovitenskap ved NTNU i Trondheim, til VG.

Han jobber med en avhandling om hvordan hjernen fungerer ulikt hos menn og kvinner. Blant annet har Pintzka og kollegene funnet ut at menn tar flere snarveier, orienterer seg mer etter himmelretninger og bruker en annen del av hjernen når de skal finne fram til et nytt sted.

– Kvinner, som gjerne orienterer seg etter landemerker, vil raskere oppleve å miste retningen. Det å bruke himmelretningen er en mer fleksibel strategi. Målet finnes raskere fordi strategien er mindre avhengig av hvor man starter, sier Pintzka.

Under en test der 18 menn og 18 kvinner skulle ta seg gjennom en virtuell labyrint, klarte mennene hele 50 prosent mer av oppgavene enn kvinnene.

– At det var så store forskjeller hadde vi ikke sett for oss, sier Pintzka, som samtidig kan trøste kvinnene med at de har bedre stedlig hukommelse.

– Forenklet kan man si at kvinner finner raskere hvor tingene er i et hus, mens menn raskere finner huset. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.