Det nye byrådet har vurdert å skrinlegge prosjektet på grunn av en kostnadssprekk, men har konkludert med at byggingen skal fortsette, ifølge NRKs opplysninger.

– Den viktigste konklusjonen er at byrådet etter en gjennomgang nå av hele prosjektet, ulike alternativer, hva det eventuelt ville koste å skrinlegge planene om et nytt hovedbibliotek i Bjørvika, har kommet fram til at man fortsetter og gjennomfører byggingen av et nytt hovedbibliotek i Oslo, sier NRKs kommentator Magnus Takvam.

Ifølge ham ville det vært krevende politisk å forsvare en beslutning om å skrinlegge prosjektet.

Dyrt å skrinlegge

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil holde en pressekonferanse onsdag ettermiddag for å informere om hvilke planer det nye byrådet har for nye Deichmanske hovedbibliotek.

På oppdrag fra byrådsavdelingen i Oslo kommune lagde Kulturbyggene Bjørvika (KIB) i fjor en beregning på hva det ville koste å stoppe utbyggingen av Deichmanske. Ifølge KIB ville det på denne tiden i fjor kunne koste kommunen mellom 600– 700 millioner kroner å stoppe prosjektet.

Før helgen leverte Kultur- og idrettsbygg og Kulturetaten, på oppdrag fra byrådet, sine rapporter der de er bedt om å finne andre løsninger for Deichman enn det påbegynte hovedbiblioteket i Bjørvika.

– Fullstendig galskap

I slutten av november ble det kjent at byrådet skulle se på alternativer til å fortsette byggingen av det nye biblioteket. Hvis byrådet hadde bestemt seg for å stanse byggingen, skal en av de alternative løsningene ha vært omdisponering av tomta til andre formål.

Utredningene antas også å inneholde vurderinger av hvorvidt Deichman kan klare seg uten nytt hovedbibliotek.

Prisen på det nye biblioteket skulle i utgangspunktet være 2,6 milliarder kroner. En konsulentrapport fra i vår viste at prisen kan komme til å runde 3,1 milliarder kroner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Vil ha Deichmanske bibliotek som regjeringskvartal