Norge opphever suspensjonen av EØS-midler til Ungarn – ett år og syv måneder etter at et milliardbeløp ble fryst.

Norge rettet krasse anklager mot Ungarn og bestemte seg for å holde tilbake rundt 1,3 milliarder kroner i EØS-midler i mai i fjor. Nå føler Norge omsider at Ungarn oppfyller betingelsene for at støtten kan gjenopptas.

Blant annet skal Ungarn ha gitt garantier for at myndighetene ikke skal blande seg opp i forvaltningen av den norske støtten til sivilsamfunnet.

Suspensjonen ble formelt hevet onsdag, og torsdag orienterte europaminister Vidar Helgesen (H) Stortinget.

Frys

De norske EØS-midlene er penger Norge betaler til EUs fattigere medlemsland for å bidra til økonomisk og sosial utjevning.

Norge bestemte seg for å fryse midlene til Ungarn i mai 2014 fordi kontrollen av støtten ble flyttet ut av sentralforvaltningen og over til et statlig selskap.

Helgesen har siden kritisert det han kaller en autoritær trend og urovekkende signaler i Ungarn.

Anklager

Norge har også flere ganger anklaget ungarske myndigheter for å trakassere de ikke-statlige organisasjonene som har fordelt norske EØS-midler.

Ungarn har svart med å anklage Norge for å støtte opposisjonen med midlene, og har også anklaget organisasjonene for svindel. Disse anklagene skal nå være frafalt.

Haster

Midlene som har stått frosset, hører hjemme under forrige periode med EØS-midler.

De siste utbetalingene der skal skje før sommeren, og Norge og Ungarn er nå i dialog for å se hva som er mulig å realisere av prosjekter og programmer før fristene går ut.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Bellona vil farge Tunisias ørken grønn

Asia i dag: - Her lukter det svidd gummi

Danske LO i Uber-dialog

Se DNTV: Slik lykkes du som gründer

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert: