Med Linda Cathrine Hofstad Helleland har ni kvinner og tre menn styrt Kulturdepartementet siden starten i 1981. To har vært kunstnere – sanger Åse Kleveland og skuespiller Ellen Horn. Helleland har holdt på knapper og tangenter.

1. Du er den eneste kulturminister som spiller trekkspill. Er trekkspill kultur?

– Jeg kunne spille. Begynte da jeg var fem. Etterhvert tok politikken meg. Men jeg har trekkspillet på stortingskontoret. Kanskje jeg må ta det hit til departementet. Trekkspill er absolutt kultur. Jeg er jo fra Trøndelag.

2. Er det noen som har rukket å be om penger til sine hjertesaker allerede på din første dag?

– Jeg har ikke fått sett på telefonen ennå. Så langt er det bare noen journalister som har kommet med hint – om penger til pressen.

3. Hvordan er du som kultur­forbruker?

– Jeg er vel ganske mangfoldig. Så er jeg preget av der jeg er i livet nå – som småbarnsmor. Jeg har lest mange barnebøker, sett barne­filmer barneteater og barneidrett. Og vært på tre-fire festivaler.

4. Du har vært heltidspolitiker i mange år. Hvilke felter gløder du for?

– Før var jeg i barne- og familiekomiteen og i kulturkomiteen på Stortinget. Etter siste valg gikk jeg til samferdsel. (komité­leder, red.anm.). Jeg så det var behov for endringer der. De har vi fått til – det er jeg stolt av. Det siste jeg var med på som samferdselspolitiker i denne uken var å bidra til at et norsk bilmuseum slås sammen og sikres. Bil er i aller største grad kultur.

5. Konfliktsaker, da – hva mener du om søndagsåpne butikker?

– Jeg har pågangsmot og vilje til å få til løsninger – ser ikke så gjerne ting som bare problemer. Dagens regler om søndagsåpne butikker er veldig konkurransevridende – noen kan åpne, andre kan ikke. Vi må få til en rettferdig ordning – enten å la folk holde åpent eller ikke. Debatten har vært følsom. Det må være mulig å finne løsninger alle kan leve med. Det gleder jeg meg til å drøfte med Venstres Trine Skei Grande.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.