Lørdag kunne DN fortelle om samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen som fikk fjernet ekspedisjonssjef og leder for kommunikasjonsavdelingen i Samferdselsdepartementet Anne Marie Storli.

Solvik-Olsen ønsket seg mer partipolitisk bistand fra embedsverket. Etter at den erfarne departementsråden Eva Hildrum gikk av med pensjon i sommer, ba han ny departementsråd Villa Kulild om å fjerne ekspedisjonssjef Storli. På grunn av manglende tillit fra statsråden og den nye departementsråden tok Storli permisjon og skal jobbe i Vegdirektoratet.

Parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet var samferdselsminister frem til regjeringsskiftet i 2013. Arnstad har også vært olje- og energiminister.

Statsråd Ketil Solvik-Olsen (Frp) får pepper for vrakingen av Anne Mari Storli. Foto: Ida von Hanno Bast
Statsråd Ketil Solvik-Olsen (Frp) får pepper for vrakingen av Anne Mari Storli. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)
Hun reagerer på at Ketil Solvik-Olsen har fått fjernet lederen for kommunikasjonsavdelingen i departementet og sier at hun opplevde Storli som en meget dyktig leder av avdelingen.

– Hun var alltid tydelig på hvor grensene går for departementets kommunikasjonsarbeid og ren partipolitisk virksomhet. Det opplevde jeg som ryddig og avklarende. Det var aldri noe problem å forholde seg til det. Trygghet om at embedsverket er partipolitisk uavhengig, er avgjørende for hele tilliten til den styringsformen vi har. Det er et ansvar for departementets administrative ledelse, men ikke minst for politisk ledelse, å respektere dette, sier Arnstad.

«Propagandaavdeling»

Arnstad viser også til episoden med skrytevideoen til justisminister Anders Anundsen, og minner om at det er viktig å opprettholde skillet mellom partipolitisk informasjon og ordinær informasjon fra et departement.

– Kommunikasjonsavdelingene er ikke statsrådens egen propagandaavdeling. Jeg mener at vi med Frp i regjering ser at dette utfordres. Vi har både Anundsens film og nå dette. Det er definitivt i hele det politiske systemets interesse at disse grensene ikke overskrides. Og det skal ikke være et ansvar for en enkelt ansatt å bære ansvaret for dette, sier hun.

– Kommunikasjonsenheten i Justis- og beredskapsdepartementet er like uavhengig som resten av departementet. Det er ingen grunn til å mistenkeliggjøre enhetens uavhengighet, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) i en kommentar til kritikken.

Etter at ekspedisjonssjef Anne Marie Storli uten forvarsel 14. september i år fikk vite at hun var uønsket av statsråden, kontakten hun advokat Vidar Raugland, som har bistått henne i saken. Raugland sa til DN på lørdag at det aldri i møtene mellom ham og departementsledelsen har vært bestridt at det var Solvik-Olsens personlige ønske å kvitte seg med Storli.

«Merkverdig»

Arnstad reagerer på opplysningene om at Solvik-Olsen ønsket at kommunikasjonsavdelingen skulle støtte mer aktivt opp om Frp-ordførere og partilag.

– Jeg er overrasket over at Ketil Solvik-Olsen synes å mene at kommunikasjonsavdelingen skulle være aktiv for å ta kontakt med lokale partilag. Det er politisk ledelse selv som har ansvar for dette. Et tydelig skille mellom partipolitiske henvendelser og reiser og departementets egen virksomhet har alltid vært en viktig premiss som enhver statsråd må forholde seg til. Det er merkverdig dersom Solvik-Olsen mener det ikke skulle gjelde ham. Det er oppsiktsvekkende når han krever at en embedskvinne skulle fratre for å bidra nettopp til den ryddigheten som må være mellom embedsverk og politisk ledelse og som Stortinget gjentatte ganger har påpekt skal ligge til grunn, sier Marit Arnstad.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen kommenterte saken i et blogginnlegg søndag kveld (se egen sak).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.