Tirsdag setter innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i gang arbeidet med å stramme inn reglene for å få permanent opphold i Norge.

Innvandringsministeren ønsker at færre skal få flyktningstatus, melder NRK.

Ved å fjerne det utvidede flyktningbegrepet, som ble innført i 2008, ønsker Listhaug å endre en regel som gjør at personer får status som flyktning selv om de ikke oppfyller vilkårene for beskyttelse etter flyktningkonvensjonen.

– Begrepet har gjort at mange flere enn det som strengt tatt er nødvendig har fått status som flyktninger, sier Listhaug til kanalen.

Flyktningstatusen gjør at man har krav på en rekke rettigheter i folketrygden, som for eksempel pensjon og overgangsstønad. Dette vil Listhaug ha en slutt på.

Fem år i Norge

Listhaug presenterer også et tiltak om langt strengere krav for å få permanent opphold i Norge, skriver VG.

Perioden for å få permanent opphold i Norge utvides fra tre til fem år. Det betyr at det vil ta mye lengre tid å få permanent opphold.

Departementet sender på høring et forslag om at det i tillegg skal innføres krav om norsk- og samfunnskunnskap, samt krav til selvforsørgelse i tre år før det gis permanent opphold.

– Vi ønsker å innføre nye krav for å få permanent opphold i Norge, fordi vi mener de som kommer til Norge og som vil bo her, må vise stor vilje til faktisk å integrere seg til det norske samfunnet. Vi mener det må få konsekvenser hvis folk ikke vil integrere seg, sier Listhaug til avisen.

De som ønsker permanent opphold, må også bestå en muntlig prøve i norsk.

Bolig og beskyttelsesbehov

Den ferske innvandrings- og integreringsministeren vil i løpet av kort tid fremme en instruks hvor utlendingsmyndighetene blir instruert i å trekke tilbake oppholdstillatelsen dersom det blir fred eller forhold i hjemlandet som gjør at asylsøkere ikke lenger trenger beskyttelse.

Listhaug sier de også vil stille krav om at utlendingen skal skaffe seg bolig.

– Vi foreslår at utlendingen må ha skaffet seg arbeid eller er i utdannelse, samt bolig for å få permanent oppholdstillatelse, sier den nye innvandringsministeren.

Høringsfristen for forslagene er satt til seks uker. Fra regjeringens side er det en klar forventning om at Stortinget ferdigbehandler saken innen påske.

– Vil ramme svært mange

Generalsekretær i NOAS, Anne-Margit Austenå, sier til NRK at hun mener forslaget fra Listhaug er lite fornuftig og vil ramme svært mange.

– Jeg mener Listhaug heller bør fokusere på andre ting, som å få fortgang i behandlingen av asylsøknader. Slik situasjonen er nå, settes mange liv på vent, sier Austenå.

Les også:

Kun én av dem spår boligprisvekst til neste år  

På bunnfiske i oljeservice  

- Vi har aldri solgt så mye på en time  

Se DNtv: Skal renske opp i renholdsbransjen

Skal renske opp i renholdsbransjen
Weclean mener de kan få bukt med svart arbeid i hjemmerenholdsbransjen, inspirert av modellen til Uber. I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
00:58
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.