– Jeg har fått bekreftet at kostnadene forbundet med å hjelpe en person her, er veldig mye lavere enn å hjelpe dem i Norge, sier Listhaug til NTB på telefon fra Tyrika.

Statsråden besøkte torsdag to flyktningleirer utenfor byen Gaziantep sentralt i Tyrkia. I teltleiren Nizip 1 bor det rundt 10.000 flyktninger, mens konteinerleiren Nizip 2 har i underkant av 5.000.

– Bra

Begge leirene er drevet av en frivillig organisasjon og FN i fellesskap, og tilbudet der er bra, sier Listhaug, som er i Tyrkia for å lære mer om hvordan landet håndterer flyktningkrisen.

– Det er klart at det er veldig sterkt å møte mennesker som har måttet flykte fra landet sitt, men det er positivt at de her får et godt tilbud, sier Listhaug.

– Barna får skolegang, og de voksne har tilgang til en del aktiviteter. Dette har gitt meg enda sterkere tro på at det vi må gjøre, er å hjelpe landene rundt Syria til å gi et godt tilbud til flyktningene, sier hun.

EU og Tyrkia inngikk i fjor høst en avtale om at Tyrkia skal hindre flyktninger i å dra videre til Europa i bytte mot 3 milliarder euro i bistand. EU har vært misfornøyd med Tyrkias innsats, men Listhaug vil ikke være med på kritikken.

– Jeg er ikke her for å kritisere tyrkiske myndigheter, men for å se hvordan de jobber og se hva som skal til for å holde flyktningene i nærområdene, sier hun.

Usselt

I Tyrkia kan imidlertid bare 10 prosent av de nær tre millionene flyktningene nyte godt av ordnede forhold i leirer. De fleste er henvist til et liv i usle kår.

Å bedre forholdene for disse kan bidra til å bremse flyktningstrømmen til Europa, mener Listhaug.

– Tyrkiske myndigheter jobber også for å legge til rette for at flyktningene skal få mulighet til å jobbe. Jeg tror det vil lette situasjonen for mange. Det vil også forhindre at de reiser videre, sier hun.

– Du sier det er viktigere å hjelpe i nærområdene enn å ta imot flyktninger, men må ikke land som Norge gjøre begge deler?

– Ja, men det som vi har sett i det året som er gått, er at kostnadene forbundet med å ta imot flyktninger er veldig store. Med de pengene kunne man hjulpet mange flere i nærområdene, sier Listhaug.

– Jeg har også snakket med mange som vil reise tilbake når det blir fred. Det er jo lettere når man er i nærområdene, påpeker hun.

Les også:

Statoil kjøper storpost i Lundin

- Det er veldig mye reaksjon på veldig lite nyheter

VG kvitter seg med firmabiler  

Se DNtv: Dette må du tenke på under oppvarmingen

Ikke slurv med oppvarmingen
Kristoffer T Cumming snakker om oppvarming, Anne Lene Nordengen jogger. Til DNaktiv sak.
00:49
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.