Lørdagens bekreftelse fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) gjør at Norge og EU må oppheve de økonomiske sanksjonene som har begrenset handel og samarbeid med Iran.

– Opphevelsen av en stor del av sanksjonene mot Iran åpner for at landet blir tettere integrert i det internasjonale samfunnet, både politisk og økonomisk, sier Brende.

– Gjennomføringen av denne avtalen er en betydelig seier for diplomatiet og for felles internasjonal innsats, for å unngå at Iran utvikler atomvåpen samtidig som det sikrer landets rett til å bruke kjernekraft til sivile formål, fortsetter utenriksministeren.

Norske bidrag

Etter mange års arbeid ble det i fjor sommer inngått en avtale mellom Iran og stormaktene i den såkalte P5+1-gruppen, bestående av USA, Russland, Kina, Frankrike, Storbritannia og Tyskland.

Avtalen trådte i kraft lørdag og innebærer at flere økonomiske sanksjoner oppheves i bytte mot internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

Norge har bidratt med 14 millioner kroner til IAEAs arbeid med å kontrollere at Iran har oppfylt sine forpliktelser, ifølge Utenriksdepartementet. Dessuten bidro Norge i desember med å transportere naturlig uran til landet, som erstatning for anriket uran.

Opprettholder forbud

Selv om flere økonomiske tiltak mot Iran nå oppheves, vil fortsatt en rekke sanksjoner og forbud opprettholdes.

– Jeg vil understreke at det fortsatt vil være begrensninger i vårt forhold til Iran, blant annet tiltakene som er innført på grunn av menneskerettssituasjonen i landet, sier Brende.

Atomavtalen innebærer at FNs våpenembargo skal bestå i fem år, mens sanksjonene mot Irans bruk av missiler ikke skal oppheves på åtte år. I tillegg vil det være forbud eller restriksjoner for eksport av varer og teknologi på enkelte sensitive områder. (©NTB)

Les også:

Dette kan øke boligverdien med hundretusener  

– Fallende knivmetaforen er passende

Vil tvinge Airbnb til å åpne bøkene  

Se DNtv: Dette skal du se etter på visning

Tips til hva du skal se etter på visningen
Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig
02:41
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.